Brou o Caldo

-Sopa de brou-

 

Andy Warhol,

(Wickipedia)

 

 

Posar aquesta recepta és una mica redundant: Hi ha explicada Sopa i bullit, que ja és això. Però perquè no quedi res per dir, i perquè no vos penseu que per menjar brou sempre s'ha de fer "carn d'olla", aquí la vos pos.

Val a dir que uns dels regals de Reis quan en Tomeu se'n va anar a viure tot sol, va ser una olla per fer brou, plena amb els ingredients per fer-ho, i quan vaig anar a veure na Maria a Belfast, la primera vegada, també li vaig regalar una olla per fer brou, comprada en aquelles botigues tan cutres de prop de ca seva; -Però l'olla era preciosa!!!. Tant de bo me n'hagués duta una a Barcelona!

I els vaig fer brou mentre ells dormien!!! Ben bo.

Bé; Toni, a veure quan te toca a tu!!

 

 

 

Ingredients

  • 3 carcasses de pollastre o d'indiot, o un tros de gallina.

  • Ossos de vedella (2: 1 de genoll i 1 de canya), o els que us donin, en temps de vaques loques.

  • 1 tros -d'uns 250 g. de costella de vedella (carn amb os)

  • Ossos de porc -d'espinada. (1 ò 2)

  • 1porro

  • 1 ceba

  • 2 pastanagues

  • 1 nap

  • 1 xirivia

  • 1 brot d'api

  • Es pot substituir per 1 paquet d'"herbes de caldo"

 

Com fer-ho

  • Posarem a bullir tots els ingredients, amb l'aigua freda, i que vagi fent, unes dues hores. Si no volem que les carcasses quedin molt desfetes, els hi posam més tard. Hi posam sal, i ja està fet.

  • El deixam refredar una mica i el colam per un colador fi, perquè no quedin miques. Com que normalment en feim que basti per un parell de pics, el podem congelar.

  • Amb les miques de carn de les carcasses i ossos, podem fer raoles o bé croquetes, com feia l'Enric, quan vivia al seu pis de solter i feia d'amito de casa, a Barcelona. ¡¡¡Sempre em va admirar!!! Ara li hauríem de demanar si de casat ho segueix fent... Esper que sí!!!

 

Per fer la sopa

 Una vegada fet el brou, i colat, calcularem uns tres cullerots ben grossos per cada un, i ho posarem a bullir. Quan bull hi tiram una grapada per hom de pasta de sopa, -estrelleta, galets(colzets), pinyonet, llaços...- segons el gust, o bé d'arròs -una tassa no ben plena-  i quan és cuit ja podem dinar. Ha de ser més o menys espessa, segons el gust.

Si tenim poc brou, o ens ha quedat molt clar i transparent i no volem que minvi o s'embruti amb la cocció, podem bullir la sopa o l'arròs a part i mesclar-ho amb el brou una vegada cuit. (Per fer això el brou ha de ser ben bo)