La llampuga forma part de l'imaginari mallorquí; Ja quan jo era petita i, a finals d'agost, quan jugàvem, entrada de fosca, o desprès d'haver sopat, al carrer dels Cavallers, i per la part d'es Porrassar es veien llamps, lluny, es nins començàvem a cridar: Llampega, agafaran llampuga. A partir de llavors, tothom esperava que en Joan Curro aparegués amb el carretó, tocant el corn que anunciava que duia peix per vendre i hi dugués llampuga. Pareix mentida que, a Mallorca, amb tanta modernor com hi ha, en qüestions de menjar conservem els mateixos gustos de fa 50 anys. Però és així: No hi ha res com sa coca mallorquina, com els botifarrons, la porcella, el jarret, els raors o la llampuga. Supòs que és una mostra del conservadorisme innat que comporta la insularitat... La llampuga és bona, està molt bé, i a mi m'agrada més que la tonyina o el bonítol, i no parlem del verat (que el trob horrorós)... però d'aquí a que hagi de pujar de preu desorbitadament com ho fa als mercats de Palma, hi ha una certa distància... És un peix bastant pla, amb taques grogues al ventre i l'esquena grisa, bastant fosca. N'hi ha de petites, quasi bé individuals, i de grosses, fins un Kg. i mig o dos. Per mi, sa mida ideal és d'un Kg. Si a Barcelona voleu menjar llampuga, anau a La Boqueria, a finals de setembre i el mes d'octubre i en trobareu de molt bona i molt barata... A Barcelona només la compren quatre mallorquins nostàlgics, com noltros, i els àrabs... per ventura també nostàlgics de quan vivien a l'illa... En Tomeu n'ha menjada de molt tradicional, feta per na Tiana, aquella mestressa -una espècie de Celestina- que anava a veure mumare... |
Llampuga amb pebres vermells |
Ingredients
Variant Els pebres també poden ser torrats prèviament. |
Com fer-ho
|
Llampuga escabetxada |
Ingredients
L'orígen Com podeu imaginar, aquest plat és un plat per conservar; Feien escabetxo, de llampuga o d'altra cosa, quan n'hi havia i no s'acabava tot amb un dia, i s'havia de guardar. |
Com fer-ho
Es pot conservar uns quants dies; de fet, és millor quan ja s'ha confitat un dia sencer.
|