Josep Ferrer. 1781 Bodegón de uvas y granadas Alcora, 1746-1815 Museo del Prado
|
Aquesta salsa té història. Ens la va ensenyar a fer la M. Aurèlia, quan vivia al Carrer Mallorca, cantonada Enric Granados, de Barcelona, amb en Jaume. No podria dir d'on la va treure ella; segurament de Donya Teresa. En aquella època, un dels plats estrella de l'Aurèlia era el rosbif o roast-beef, que deu dir na Maria, i aquesta salsa, per acompanyar-lo, és genial. Bé, la cosa és que ens hi varem avesar, tant a fer rosbif, com a la salsa de magranes; he de dir que, el rosbif, mai me va sortir tan bo com a l'Aurèlia. Amb tot això, noltros en varem començar a fer, de salsa. A Algaida, a ca nostra, hi havia un magraner agre, just a devora el cantó que forma la portassa, i varem donar ordres que ens guardàssin les magranes, perquè, en arribar noltros, per Nadal, faríem la salsa; i així ho fèiem. Passant el temps, varem perdre interès en la salsa, no perquè no ens agradàs, que sí que ens agradava, sinó per altres motius: o no teníem temps, o fèiem altres coses, o encara en teníem d'un altre any. Amb això, ja desprès d'un temps, mumpare va prendre el relleu i, un bon dia, va agafar les magranes i va fer la salsa: La va fer tan concentrada i la va fer bullir tant, que, passats 10 anys, encara en tenia!!!. Dic 10 anys i per ventura són més: N'havia fet 6 que havia mort i no crec que la fes els quatre darrers anys de la seva vida, que ja no estava per salses. El cas és que, el gener de 2007, encara hi havia a Craywinckel, un pot amb salsa de magranes feta per mumpare. I encara era bona!!! En aquets moments en què hi ha una revifalla de tradicions -inventades o autèntiques- he sentit a dir, per Mallorca, Sa salsa de magranes agres per sa porcella, com si fos una tradició mallorquina de tota la vida. Per dir la veritat, jo a Mallorca mai n'havia sentit a parlar; això no vol dir que a qualque casa, bona o no, no en fessin, però la meva experiència amb aquesta salsa és la que he explicat.
|
Ingredients
|
Com fer-ho Ara ve la dificultat més grossa:
A partir d'aquí, tot és fàcil
Aclariments
|