salsa  de magranes agres

 

Josep Ferrer. 1781

Bodegón de uvas y granadas

Alcora, 1746-1815

Museo del Prado

                     

 

Aquesta salsa té història. Ens la  va ensenyar a fer la M. Aurèlia, quan vivia al Carrer Mallorca, cantonada Enric Granados, de Barcelona, amb en Jaume. No podria dir d'on la va treure ella; segurament de Donya Teresa.

En aquella època, un dels plats estrella de l'Aurèlia era el rosbif o roast-beef, que deu dir na Maria, i aquesta salsa, per acompanyar-lo, és genial.

Bé, la cosa és que ens  hi varem avesar, tant a fer rosbif, com a la salsa de magranes; he de dir que, el rosbif, mai me va sortir tan bo com a l'Aurèlia.

Amb tot això, noltros en varem començar a fer, de salsa.

A Algaida, a ca nostra, hi havia un magraner agre, just a devora el cantó que forma la portassa, i varem donar ordres que ens guardàssin les magranes, perquè, en arribar noltros, per Nadal, faríem la salsa; i així ho fèiem.

Passant el temps, varem perdre interès en la salsa, no perquè no ens agradàs, que sí que ens agradava, sinó per altres motius: o no teníem temps, o fèiem altres coses, o encara en teníem d'un altre any.

Amb això, ja desprès d'un temps, mumpare va prendre el relleu i, un bon dia, va agafar les magranes i va fer la salsa: La va fer tan concentrada i la va fer bullir tant, que, passats 10 anys, encara en tenia!!!. Dic 10 anys i per ventura són més: N'havia fet 6 que havia mort i no crec que la fes els quatre darrers anys de la seva vida, que ja no estava per salses. El cas és que, el gener de 2007, encara hi havia a Craywinckel, un pot amb salsa de magranes feta per mumpare. I encara era bona!!!

En aquets moments en què hi ha una revifalla de tradicions -inventades o autèntiques- he sentit a dir, per Mallorca, Sa salsa de magranes agres per sa porcella, com si fos una tradició mallorquina de tota la vida. Per dir la veritat, jo a Mallorca mai n'havia sentit a parlar; això no vol dir que a qualque casa, bona o no, no en fessin, però la meva experiència amb aquesta salsa és la que he explicat.

 

 

Ingredients

  • Magranes agres, les que tengueu

  • Sucre, segons la quantitat de magranes

 

Com fer-ho

Ara ve la dificultat més grossa:

  • S'han de pelar les magranes i traure'ls el suc. No convé, però, triturar-les amb batedora de cap classe, perquè no hi ha de quedar el pinyolet de la magrana, ni que sigui triturat, perquè ho amargaria massa. Per tant, lo que va millor és, pelar-les bé, sense que quedin pells blanques, escaldar els grans, mig minut; colar-los. Passar els grans per un passa-purés, a fi que treguin el suc, però que no passi el granet blanc de l'interior.

  • Darrerament, amb na Dolors, hem fet un nou invent: Passar les magranes per un exprimidor de taronges i colar el suc que deixen; Així queda el suc net.

A partir d'aquí, tot és fàcil

  • Mesurar el suc que han tret les magranes, -2 tassons, tres...

  • Mesurar igual quantitat de sucre que de suc.

  • Mesclar-ho dins d'una cassola que vagi al foc

  • Fer-ho bullir fins que faci un xarop espès. Mínim 3/4 d'hora.

  • Guardar-ho dins pots fins que ho empleem.

Aclariments

  • Com més bulli, més temps se conserva. -Mumpare ho devia fer bullir dues hores.

  • Si en estar guardat s'ha espessit massa, s'ha de liquar al bany maria o bé uns minuts al microones.

  • S'ha de servir dins un bol, apart de la carn, i cadascú n'agafa la que vulgui. Amb qualsevol carn rostida és bo, encara que no sigui rosbif. Dijous que ve ho provaré amb porcella.