Aquests fideus llargs, que deia ella, i que ara són un dels plats més corrents i recurrents del menjar actual, és relativament recent en l'alimentació casolana. Quan jo era petita, simplement no n'hi havia; hi havia fideus -si eren llargs es tallaven manualment per fer-los amb brou-, hi havia burballes, macarrons... però spaguetti!!! I això què és? En tot cas, si en volíem es podiem comprar al colmado La Favorita d'Aldo Fioravanti, que va ser, fins fa ben poc, al carrer de St. Miquel. I això que jo en menjava -i m'encantaven! quina cosa més exòtica!a cals meus tios Spagnol, que, com ja he explicat a qualque altra lloc, eren el tio Peppino i la tia Mercedes. Ell, italià, sempre que arribava un barco del seu país -fos l'Américo Vespucci o el Palinuro, se les enginyava per aconseguir pasta i formatge parmesà: a ca seva sempre hi havia un tros immens d'aquest formatge que a mi m'encantava i m'admirava, tan gros! Va ser en una recepció d'aquest vaixell-escola, el Palinuro -ens duia per tot, el meu tio- on, per primera vegada, vaig sentir a parlar català de l'Alguer -l'Alguero- a uns alumnes-mariners, que, en sentir que jo i na Pilar, na Dolors, na Montso? parlaven entre noltros mallorquí, varen exclamar parlan catalano, come a l'Alguero!!! i, de fet, vaig descobrir que allà, a l'Alguer, se'n parlava de català. Ni jo ni les meves amigues en teníem ni idea!!! No en sabíem més, teníem vint anys!!! (J.M.S.) Bé, dons, els primers spaguetti que vaig menjar va ser allà, ja de ben petita, i el tio Peppino ens ensenyava a menjar-los, a la manera italiana, sense tallar, enrodillant-los a una forqueta amb l'ajuda d'una cullera, si no ens sortia prou bé... Què ho eren de bons!!! Ells els menjaven molt sovint amb salsa de tomàtiga -també duia uns potets de concentrat de tomàtiga -ara n'hi ha a segons quins súpers- perquè la salsa fos més espessa,- i el formatge, abundant, ratllat a la mateixa taula, per damunt... Mmmm... Amb l'arribada de pizzeries i la europeïtzació del país hi ha espaguetis, parmesà, alfabeguera de fulla grossa i el que vulguem, i els spaguetti s'han convertit en un plat corrent, molt estès i molt bo, si es fan bé...
|
Tres maneres molt corrents a ca nostra:
|
Ingredients
La pasta:
A la carbonara:
Ens deia en Guillem V. que en un dels seus viatges a Itàlia li havien dit que es deien carbonara perquè havien de quedar negres com el carbó de tant de pebre bo com hi havíem de posar.
Pesto:
Amb carabassó:
|
Com fer-ho La pasta:
A la carbonara
Pesto:
És important que la pasta sigui calenta, perquè si no s'aferra tota Amb carabassó:
|