Crema vichissoise

 

                               

                 

 

 

 

Aquesta crema es va començar a posar de moda devers la meitat dels anys 60...

Fins i tot el menjar va canviar, aquells anys!!! 

Abans, ni a Mallorca ni a Catalunya,  no se'n menjava; A França, que per noltros era el model de llibertats, democràcia i ben menjar, sí que en menjaven...

Per tant, quan es va començar a conèixer, en varem començar a fer; Crec que la primera recepta que ens va arribar, va ser de na Dolors, o també podria ser de n'Aurèlia Campmany, que en aquells temps vivia amb en Jaume Vidal i érem molt amics; a més, a n'Aurèlia, això de fer sopes, i modernes,  li agradava molt.

A Mallorca es va començar a introduir com a 1r. plat per els sopars de casament: Noltros no és que anàssim a molts, perquè era l'època que la gent es casava per força -no hi havia matrimoni civil- i, vulguis o no, t'havies de casar per l'Església: una manera de demostrar la disconformitat era no fer festa... per tant, varem anar a pocs sopars de casament: Els nostres amics, i noltros mateixos, no varem fer festa...

Però, mumpare i mumare sí que hi anaven, a casaments; als de fills d'amics seus no tan progres com noltros... I els varen començar a donar vichyssoise!!!  Va ser gros!!! La varen trobar terrible!!! No en varen menjar ni una cullerada; L'anomenaven aquell brou o aquell suc blanc!!! No varen fer el més mínim esforç per aprendre ni el nom; els feia oi...   deien.

Evidentment, a l'element progre i jove, això encara ens  animava a fer-ne més i trobar-la més bona... I és que ho és.

Aquí la teniu:

 

 

 

Ingredients

(6 persones)

  • 1 manat de porros. 4/5, ben tendres i gruixats.
  • 2 cebes grosses.
  •  mantega dita mantequilla (1 cullerada grossa)
  • 3 patates grosses.
  • 1 bric de 200 g. de crema de llet.
  • sal, pebre bo i nou moscada.

Com fer-ho

  • Rentar bé els porros tallats a rodanxes petites.
  • Tallar i rentar les patates i cebes.
  • Sofregir, dins una casserola on hi càpiga tota la sopa -així no haurem de canviar ni escurar dues coses-, els porros, cebes i finalment les patates, amb la mantega.
  • Quan la ceba i els porros són ja blancs, no torrats, ho salpebram i hi afegim aigua fins a cobrir-ho bé tot.
  • Hi afegim la nou moscada.
  • Ho feim bullir fins que les patates són cuites.
  • Ho passam pel pímer, fins que faci una pasta ben fina
  • Hi afegim la crema de llet i comprovam si està bé d'espès. Si ho és massa, hi afegim aigua, sense aigualir-ho; també s'hi pot posar una mica de llet..

Ho servim fred de nevera, encara que també es pot menjar calent. També està molt bé servir-ho amb crostons, que cada ú es serveix al moment de menjar.

Si ho decorem amb cibulet, ben picat, o una mica de juevert, és perfecte!!!