Bunyols Maria  

(menjau-los sempre amb sucre o mel)

Hi ha un parell de receptes, però, segons va dir una cuinera per IB3, lo bàsic és que hi hagi doble quantitat de patata i moniato que de farina.

Crec que és un bon consell

 

 

Ingredients

  • 600 g de patata i moniato.

  • 300 g de farina fluixa.

  •  llevadura premsada, dissolta amb un poc de llet o aigua.

  • 1 tassó de llet.

  • 1 ou sencer i un vermell.

 

Com fer-ho

  • Bullir les patates i els moniatos: Aixafar-los bé amb una forqueta o un aixafador; mai pímer.

  • Mesclar-ho tot ben mesclat, que faci una pasta fina, sense grums, però no molt espessa.

  • Deixar-ho tovar.

  • Posar l'oli dins una paella i, quan sigui calent -però no massa, hem de tenir temps de tirar-los a poc a poc...

  •  Fer bolletes, amb les mans banyades amb aigua i, si pot ser i surt, amb un forat al mig.

  • Fregir-ho amb oli no especialment calent.

 

Bunyols de “Les Verges”

Se pot dir que tots són iguals: Són bunyols mallorquins,

Molt millors que els catalans!!!

Per les Verges se'n començaven a fer, però a partir d'aquest dia, que ja feia fretet, era un plat de festa molt popular: se'n feien per les matances, i per qualsevol dia que s'ho meresqués.

 

 

 

 “Avui són les verges,
tothom ha d’anar
a dins les alzines
bunyols a menjar”

(popular mallorquina)

El dia de les verges, 21 d’ octubre, se celebrava amb bunyols, quan jo era petita: Na Francisca Barca ens  en feia, indefectiblement; i molt bons, per cert.

La tradició va anar minvant, però ara, amb el renéixer de les tradicions, a Mallorca se'n tornen a fer. I se celebren les, ses Verges, (com diuen ara).  No sé si ho heu notat, però s'està substituint l'article literari per l'article salat en totes les ocasions que abans s'empleava  el i la, fenomen estudiat abastament; així sent a dir sa Seu (per la Seu) , Es bisbe (per, el bisbe) sa mar (per la mar), tot es dia (per tot lo dia) sa puríssima (per la puríssima)

L'origen de la tradició

11.000 vírgenes acompañaron a Úrsula, la piadosa hija del rey de Cornualles, en peregrinación a Roma. En su camino de vuelta, frente a la ciudad de Colonia, se encontraron con una horda de Hunos que asediaba la ciudad en vano desde hacía tiempo. Frustrada y anhelante de acción, la belicosa tribu agredió a las jóvenes matándolas a todas. Después de estos hechos los Hunos se retiraron y los habitantes de Colonia, una vez liberados, enterraron los cuerpos de las mujeres... Se suposa que desprès que deixassin de ser Verges


 L'escriptor Enrique Jardiel Poncela, el 1931, va publicar a Madrid la novela:

Pero...¿hubo alguna vez 11.000 vírgenes? parodiant aquesta llegenda.

Com que se suposava que les al·lotes fadrines eren verges, els enamorats els anaven a fer serenates i elles els convidaven als bunyols que havien fet.

 

 

Altres receptes...

 

Ingredients:

Fixau-vos que varien poc: ous o no; saïm o no: el secret està en el tovat i el coure; i el sucre i la mel

En tots els casos, necessitam una pella amb oli, per fregir-los.

*3 ous sencers.
*125 g de llet.
*125 g d’aigua.
*500 g de puré de patata , moniato o bé les dues coses mesclades.
*500 g de farina fluixa
*30 g de llevat de pa
*Un polset de sal.
*1 cullerada de saïm.

* 250 g de farina,
* 500 g de patata bullida i feta puré
* 2 ous amb el blanc pujat
*20 g de llevat de pa, dissolt en una tasseta amb un poc d’aigua tèbia.

  • Farina: 300 g
  • Patates: 300 g
  • Moniatos: 300 g
  • Llet: 1 tassó petit
  • Ous: 2
  • Llevadura premsada: 1 tros com una nou

Realització:


Amb tots els ingredients formau la pasta, la qual deixareu tovar com a mínim una hora en un lloc tebi. En ser tova, ja podeu fer el bunyol: agafau una petita porció de pasta i tirau-la dins d’una paella amb oli bullent, sempre de manera que la pasta quedi amb un forat al mig. Quan els bunyols seran rossos, trieu-los de l’oli i serviu-los calents amb sucre ò mel.