Canelons

 

 

 

 

 

 

Històries familiars:

Aquest plat era un dels preferits de na Maria quan era petita. Arribava el seu aniversari i, si ella triava el dinar que havíem de fer-li, invariablement triava canelons. El primer o segon any que érem a Castellterçol, el 89 ò 90 -no ho podria dir exactament- van arribar els seus anys, i jo no podia de cap manera fer-ne, perquè era una època de molt de lio. Perquè no  se sentís malament i –tot s’ha de dir- no s’enfadàs, hem de tenir en compte que era un poc rabiosa –de petita, ara no-  vaig haver d’anar a comprar-ne de fets al “Tallarin, que ja existia. Varen ser bons, però no com es meus –clar!!!- i a més, me varen costar un pastón.

¡Tot sigui per sa nina!!!

 

 

 

Generalitats sobre els canelons

Els canalons tradicionals són El Pavo, encara que hi ha qualque marca que també és bona, sempre catalana. Desconfiau dels que no necessiten bullir: a la fi duen sa mateixa feina perquè s'han de remullar i no són tan bons.

Un consell pràctic:

Quan hem de fer canalons, si ho hem de fer tot al mateix temps o d'una mateixa tirada, és molt empipador. Va molt bé bullir els canalons la nit abans de fer-los; bulliu-los el temps justet, és a dir, si diu 10/12 minuts, que siguin 10, no 12, que es desfan més. Una vegada bullits, poseu sobre una superfície plana i que no hàgiu d'utilitzar una bossa de plàstic, millor transparent, oberta per la meitat. Poseu-hi els canalons refredats amb aigua freda, escorreguts i freds, sense superposar-los uns damunt els altres. Llavors, els tapau amb l'altra meitat de la bossa, ben plans, que no hi entri aire; fins i tot es poden enrotllar i es guarden fins l'endemà que farem la pasta, els omplirem i acabarem de fer.

 

 

Per veure totes les receptes, seguiu fins al final de la plana

 

Canalons de ca nostra,-de Craywinckel, de sempre.

 

En realitat aquests canelons són els típics catalans. Vaig treure aquesta recepta d'un llibre de receptes del cuiner Rondissoni, que va ser famós els anys 30 fent classes de cuina a l'Institut de la dona de la Generalitat. No els faig exactes, però s'inspiren en els seus; L'única cosa que potser és diferent és el acabar-los amb salsa de tomàtiga i beixamel: els catalans només hi posen beixamel, però a Mallorca, o, al manco, al meu entorn familiar,  sempre s'han combinat les dues salses. Feia molt poc que érem casats i na Margalida cosina  mos va convidar a anar a dinar al Mal-Pas, a Alcúdia -ton pare feia classes a en Pere, el seu fill, que en aquell moment no estava massa por la labor en els estudis- i mos va fer canalones, evidentment amb salsa de tomàtiga i beixamel: Davall, la salsa de tomàtiga i la beixamel per damunt; en gratinar-ho, la tomàtiga surt de davall la beixamel i queda preciós, i bo!!!

Quan éreu petits, fer canalons era tenir l'èxit assegurat; I no només voltros, també fills dels amics: en Martí  havia vengut a dinar amb en Tomeu, més d'una vegada, per menjar canalons (i això que era -és- més gran): record dos dies, que potser es fonen en un de tot sol:

1.      Un dia que va dur una grua groga, de jugueta, de ferro, de la mateixa col·lecció d'uns cotxets que en Tomeu tenia: aquella grua va desaparèixer com per art de màgia, perquè no la varem trobar mai més. La vareu tirar al carrer o al pis de baix?

2.      Un dia que l'havíem convidat a dinar perquè menjàs canalons i en arribar jo vaig tenir una tal febrada que se'n  va haver d'entornar. 

Ingredients

·         20 canalons

·         Carn de porc, de pollastre i de vedella rostida (si és per Nadal, les restes de la porcella o del rostit)També ho podem fer amb carn crua, però la gràcia dels canalons és aprofitar la carn que sobra del rostit de Nadal: d'aquí ve que fos un plat de la 2ª. festa. Amb carn capolada de porc i vedella crua, queden també molt bons. El pollastre sí que sempre li he posat rostit. Per calcular la quantitat, mirau que hi hagi 1 cullerada sopera rasa per cada canaló.

·         1 ceba grossa

·         2 cullerades de salsa de tomàtiga

·         1 cervell de xot o porc (opcional, però ho fa molt bo)

·         1 fetge de pollastre (opcional)

·         2 ous

·         1 copa de vi sec

·         sal i pebre bo 

·         1 cullerada grossa de llet

·         Oli i mantega

·         Salsa beixamel no molt espessa i abundant

·         Salsa de tomàtiga espessa.

Variants:

·         Si la carn és la sobrant del bullit, se pot sofregir amb una mica de vi sec, perquè agafi més gust.

·         Si no tenim fetge de pollastre, una mica de foie-gras, farà el fet.

  • És molt bo posar-hi uns quants menudillos de gallina, sobre tot els ouets que no han sortit de la ouera, i la mateixa ouera, capolada, però això és una mica antic, ja ho comprenc

Com fer-ho

·         Per fer aquest plat sí que va bé una maquineta de capolar: Amb ella capolam la ceba i a continuació totes les carns, mirant molt bé que no tenguin ossos ni tendrums.  Si hi posam qualque tros de porcella, convé que no tengui cotna, sobre tot si ha quedat ben cruixent: En capolar-la faria un granet dur que no és gens bo.

·         Dins una pella hi posam oli, una mica de mantega i hi sofregim la ceba, primer,  i les carns a continuació; després hi afegim els cervell i el fetge també triturat, que cogui tot;  hi afegim la salsa de tomàtiga, el vi sec i, si queda molt espès, una cullerada de llet, perquè ho amoroseixi.  

·         Ho retiram del foc i, encara calent, hi tiram els ous batuts, remenant bé, perquè sense fer truita, donin consistència al farcit.

·         Ho salpebrem

·         Ho deixam refredar i omplim els canelons que ja tenim bullits, i els posam dins una palangana que vagi al forn

·         Hi tiram salsa de tomàtiga -ja cuita- al damunt, desprès ho cobrim tot amb beixamel, ho enfarinam amb formatge ratllat i els gratinam al forn.

 

aquí els teniu, els canalons

 

****************

 

D'albergínia

 

Ingredients

  • 18 canelons
  • 4 albergínies
  • 200g de formatge blanc
  • parmesà ratllat
  • 1grapada de pinyons
  • 2 ous
  • jueverd, alfabeguera i pebre bo

 

Com fer-ho

  • Tallar a daus l’albergínia, posar-la amb sal uns 15 minuts i llavors, ben escorreguda, fregir-la amb oli.

  • Una vegada cuita, afegir-hi els pinyons, els ous batuts i les herbes.

  • Treure-ho del foc i posar-hi el formatge, ben esmicolat.

  • Omplir els canalons, cobrir-los amb beixamel d’escalivada,-que és afegir-hi -a la beixamel-  pebre vermell i albergínia escalivats, passats pel pímer-, posar-hi formatge i enfornar fins que es gratini i s'acabi de coure. 

 

 

*************************

 de bolets amb parmesà

 

Ingredients

(per a 4 persones:)

  • 12 làmines de pasta xinesa
  • 200 g de pernil dolç
  • 500 g de bolets de temporada
  • 25 g de farina
  • 50 g de llet
  • 100 g de parmesà en pols
  • 3 escalunyes
  • 20 g de mantega
  • 4 branquetes de romaní
  • oli, sal i pebre blanc

Per a la salsa:

  • mantega.
  • brou d'au.
  • bolets dels que tenim pel farcit.
  • sal.

 

Preparació:


 

  • En una paella amb mantega i oli, sofregiu l'escalunya picada.
  • Afegiu-hi els bolets tallats a trossets i deixeu-los fer fins que s'hagin begut la seva aigua.
  • Salpebreu-ho i poseu-hi el parmesà ratllat, el pernil dolç i la farina.
  • Quan ho tingueu ben barrejat, tireu-hi la llet que espesseixi la pasta i reserveu-ho.
  • Mentrestant, bulliu la pasta durant dos minuts amb aigua, sal i oli.
  • Per preparar els canelons, ompliu-los amb el farcit que heu preparat i emboliqueu-los.
  • Acompanyeu-ho amb una salsa que fareu en una paella amb el brou, els bolets que us han sobrat, una mica de mantega i sal.
  • Espereu fins que tingui una mica de consistència. També es pot acompanyar amb beixamel.

 

 

 

 

*********************

Canalons de brandada de bacallà

 

Ingredients

·         12 canalons

·         12 cullerades rases de brandada de bacallà (patata, bacallà, oli)

·         llet i/o crema de llet

·         pebre vermell

·         albergínia

Com fer-ho

·         Es fa una brandada com sempre, amb una patata bullida -per desgreixar una mica-, s'omplen els canalons, es cobreixen d'una beixamel d'escalivada, -que és afegir-hi pebre vermell i albergínia escalivats, passats per la batedora-, i es cobreix de parmesà, com sempre.

·         Es posa al forn a gratinar.

 

***************

Canalons

de

carabassó i marisc

(per poca gent, que hi entengui)

 

Ingredients

·         12 canalons

·         2 carabassons

·         6 gambes o llagostins

·         2 ous durs

·         1 ceba 

·         1 ou

·         crema de llet

·         espicis

·         raig de cava (facultatiu, quan en queda d'una celebració, cosa que no em sol passar)

Salsa

·         2 troncs d'api tendres

·         Llet, mantega (mantequilla), farina, brou -si un en vol.

·         Nou moscada, sal i pebre bo

 

 

Com fer-ho

·         Es talla a daus la ceba i els carabassons

·         Se sofregeix el marisc, amb oli, es treu, s'hi tira la verdura, que sofregeixi, sense quedar pastosa.   Es  talla a daus i tria bé de pells el marisc i es mescla amb les verdures.

·         S'hi afegeix l'ou dur picat, i, al final, a punt de treure del foc, l'ou cru,  perquè lligui, mesclat amb una mica de crema de llet.

·         S'omplen els canelons i es cobreixen de salsa d'api, una mica de parmesà ratllat i es posen al forn a gratinar.

Salsa

Fer una beixamel amb la mateixa quantitat de llet que de brou de bullir l'api, colat. No ha de quedar, ni massa espessa ni amb massa gust d'api.

 

***************

Canalons de cervell i foie-gras  

(tampoc “para la boca del asno”)  

Aquests canalons els va fer -com a prova- en Tomeu, pare, el dia de ses Matines de l'any 2005, a Barcelona, quan varem anar a sopar a ca les Turques; Hi havia na Maria i en Toni, -no els adossats, ells s'ho perderen!- ni tampoc en Tomeu jove, ja que, segons ens va dir, ja mos vèiem massa aquests dies. Pentura tenia raó.

Amb aquestes quantitats hi va haver 12 canalons

 

Ingredients

  • 12 canalons.
  • 1 cervell grosset de xot.
  • 100g de foie-gras (paté bonet).
  • 50 g. de pernil dols.  
  • 50 g. de carn picada de porc .
  • tres vermells d’ou durs.
  • salsa concentrada de tomàtiga .
  • tòfona (trufa), sal, pebre.  

Com fer-ho

  • Bullir i deixar refredar el cervell. Mesclar-lo amb els vermells durs, el foie-gras, el pernil, el concentrat de tomàtiga i la trufa talladeta. Trempar. Omplir els canalons i posar-hi salsa d’api.
  • Salsa d’api: És una beixamel tradicional, amb una tercera part de llet i la resta brou de carn, on s’ha macerat –i colat- un o dos troncs d’api passats pel pímer.
  • Es menja tebi, no calent (el foie-gras es desfaria).  

 

 

 

 

*****************

 

Canalons Romanov

-de totes les Rússies-

(5-6 racions)

 

Ingredients

  • 18 canalons
  • 300g de carn picada de vedella
  • 300g de carn picada de porc
  • 2 vermells d’ou
  • una ceba grosseta
  • 150g de xampinyons
  • sal, pebre bo, vi sec

 

Com fer-ho

  • Picar ben petits els xampinyons i posar-los  al foc. a treure l’aigua
  • Sofregir la ceba i la carn, posar-hi els xampinyons i trempar-ho amb el vi i espècies. 
  • Fora del foc, posar-hi els vermells i tornar-ho al foc, que es faci espès.
  • Un cop fred, omplir els canalons, cobrir-ho amb beixamel i formatge parmesà.
  • Enfornar i gratinar.