Ciurons
negres
|
Generalitats
Els
ciurons se solen comprar cuits, ja sigui per fer trempats,
com per fer-los cuinats amb altres ingredients. Totes les
receptes són a partir dels ciurons ja bullits, de pot o,
millor encara, comprats a una casa de llegums cuits.
A Barcelona n'hi ha moltes i solen ser molt bons; a
Castellterçol, en general, són excel·lents; a Palma, difícilment se'n
troben, si no és al Mercat de l'Olivar. Abans, a Sta.
Catalina, també en venien, i bons: una de les venedores més
famoses, va ser una que va guanyar el concurs de Miss, allà
per aquells anys... Com que Sa Jove, -la padrina jove del
vostre avi Terrades- era clienta seva, la Miss la va
anar a veure a ca seva: Donya Maria, Donya Maria... som
sa Miss...
I és que va ser molt important, en aquell temps, que una
mallorquina fos Miss ... Tant que,
la vostra tia Toñita amb una amiga seva, na Magdalena, un
dia anant al Col·legi, en passar per allà on vivia la
Miss, hi va entrar a demanar:
-Está
la Miss?...
Devien
tenir 12 o 13 anys. I la volien veure! No sé ben bé què
s'imaginaven què era, una Miss ...
Evidentment la Miss no va sortir.
Tornant als
ciurons...
Abans,
també se'n menjaven de verds, que eren molt bons...,
els esclovellàvem com si fossin pèsols i fèiem una espècie
d'escudella fresca. També en devien vendre al Mercat, perquè
ton pare diu que també se'n recorda d'haver-ne menjat, o, per
ventura se'n recorda de quan anava a Muro de petit... perquè
els ciurons verds, normalment eren els que havien quedat a
les mates quan ja els arrabassaven, i als pobles en tenien
a quasi totes les cases.
Un altra cosa que també s'ha perdut són els ciurons negres;
Ara serien políticament incorrectes.
El
tio Joan Mulet, capellà germà de la meva àvia, que vivia
a la casa de Can Mulet, a la plaça, -ja sortirà
qualque història d'ell- quan triaven els ciurons i en
trobaven de negres, els guardaven i, quan en tenien prou per
ell i na Magdalena, la seva criada, en feien un dia, només de
negres. Això sí que era exòtic!!!
Quantitats
Podeu
comptar uns 125/150 g de ciurons cuits per cada ú., segons
el que s'hi mescli i la gana; també convé pensar si és un
plat únic o no. En general, aquesta quantitat, basta.
|
Ciurons i espinacs
Aquesta és una bona
combinació; a molts de plats de ciurons cuits, amb suc, hi
apareixen els espinacs. De fet, un bon sofregit, espinacs i
cigrons cuits, que coguin devers 1/4 d'hora, coberts amb
aigua, ja és un bon plat. |
Posarem uns
150 g
de ciurons cuits per persona, a
partir d'aquí hi afegirem ceba, i, si en volem, qualque cosa
més, sal, oli, pebre bord i pebre bo, i ho menjarem: són molt bons.
A partir d'aquí, qualsevol
amanida i combinació és possible; hi lliga molt el pebre verd o
vermell -cru o torrat, i els envinagrats. |
escaldins
Jo me pensava
que això d'escaldins volia dir cuinats; el meu homo, me feia
la quantra, i varem anar a l'Alcover Moll ( "i aquest Alcover
Moll, qui és?" va demanar un dia una amiga
nostra, persona culta i ficada al món dels llibres ... Vaja
lapsus més divertit !!!) i, el Sr. Alcover
Moll diu:
escaldí-ina:
"Llegum
bullit i amanit amb ceba, tomàtiga, alls, sal, oli i vinagre"
(Mall.).
Bé, dons el diccionari ens
dona la recepta!!!!.
«Es dia que em vaig casar
vaig fer faves escaldines;
quan les vaig voler trempar,
s'oli va esser a s'olivar,
sa sal en es coconar
i es
vinagre a ses vinyes»
(cançó pop. Mall.).
|
Ingredients
|
Com
fer-ho
És
un plat fred, per tant, només
s'han de tenir els ciurons cuits
Bé, en tenir els
ciurons, hi afegiu tots els altres ingredients i ho trempau tot.
|
Ingredients
- ceba
- ciurons cuits -100 g. per
persona
- espinacs (1/2 Kg.)
- 2 ous durs
- tomàtiga
- alls
- jueverd
- pebre
bord (moltet)
- llenques
grossetes de bacallà –que n’hi hagi.
-
una grapadeta d'ametlles torrades.
- una
fulla de llorer.
- aigua
|
Com
fer-ho
- Sofregir
la ceba,
tomàtiga, alls, jueverd i pebre bord amb
les
llenques
de bacallà
i
la fulla
de llorer.
- Afegir-hi
els ciurons cuits i
l'aigua
–han de quedar sucosos, no negats.
-
Deixar-los al foc, bullint a poc a poc 10-20 minuts,
- Afegir-hi
els espinacs nets i tallats a trossos grans, sense els
troncs,
que bullin 5 minuts més.
-
Farem una picada amb les ametlles i el vermell d’ou dur, amb all i jueverd.
O pa fregit i alls: L'hi afegirem.
-
Posarem també el blanc de l'ou dur, tallat a trossets.
- Ho deixam uns
minuts més i ho servim.
|
Ingredients
-
ceba.
-
molta
tomàtiga.
-
Pebre
bord.
-
Talls
de xoriç (bonet).
-
aigua
-que els
cobreixi.
-
els
ciurons
cuits.
-
1
ou
dur.
-
Ametlles torrades.
|
Com
fer-ho
- Sofregir
la ceba
i molta tomàtiga.
- Afegir-hi el
pebre
bord i els talls
de xoriç.
- Deixar-ho coure uns 15 m.
- Afegir-hi els ciurons i que
cogui tot plegat altres 15 m.
-
Al
final,
fer-hi una picada
amb pa frit o ametlles, alls i jueverd. (El blanc, a
miquetes damunt els ciurons.)
|
cuinats,
a la mallorquina |
Amb els ciurons ja
cuits, farem a part un bon sofregit de ceba i tomàtiga; hi
afegirem un os de
porc, un tros de llonganissa, sal, pebre bord, qualque trosset de
patata, i un manat d'espinacs o bledes; hi afegirem aigua i ho deixarem bullir. Quan sigui cuit, i sa
patata hagi deixat anar una mica de farineta i faci el brou espès, hi
afegim els ciurons, i que bullin devers 1/4 d'hora. |
|