Ciurons negres

 

Ciurons blancs

 

                       

Ciurons verds

 

Generalitats

Els ciurons se solen comprar cuits, ja sigui per fer trempats, com per fer-los cuinats amb altres ingredients. Totes les receptes són a partir dels ciurons ja bullits, de pot o, millor encara, comprats a una casa de llegums cuits.

A Barcelona n'hi ha moltes i solen ser molt bons; a Castellterçol, en general, són excel·lents; a Palma, difícilment se'n troben, si no és al Mercat de l'Olivar. Abans, a Sta. Catalina, també en venien, i bons: una de les venedores més famoses, va ser una que va guanyar el concurs de Miss, allà per aquells anys...  Com que Sa Jove, -la padrina jove del vostre avi Terrades- era clienta seva, la Miss la va anar a veure a ca seva: Donya Maria, Donya Maria... som sa Miss...

I és que va ser molt important, en aquell temps, que una mallorquina fos Miss ... Tant que, la vostra tia Toñita amb una amiga seva, na Magdalena, un dia anant al Col·legi, en passar per allà on vivia la Miss, hi va entrar a demanar:

       -Está la Miss?...

Devien tenir 12 o 13 anys. I la volien veure! No sé ben bé què s'imaginaven què era, una Miss ...   Evidentment la Miss no va sortir.

 

Tornant als ciurons... 

Abans, també se'n menjaven de verds, que eren molt bons..., els esclovellàvem com si fossin pèsols i fèiem una espècie d'escudella fresca. També en devien vendre al Mercat, perquè ton pare diu que també se'n recorda d'haver-ne menjat, o, per ventura se'n recorda de quan anava a Muro de petit... perquè els ciurons verds, normalment eren els que havien quedat a les mates quan ja els arrabassaven, i als pobles en tenien a quasi totes les cases.

Un altra cosa que també s'ha perdut són els ciurons negres; Ara serien políticament incorrectes.

El tio Joan Mulet, capellà germà de la meva àvia, que vivia a la casa de Can Mulet, a la plaça, -ja sortirà qualque història d'ell- quan triaven els ciurons i en trobaven de negres, els guardaven i, quan en tenien prou per ell i na Magdalena, la seva criada, en feien un dia, només de negres. Això sí que era exòtic!!!

Quantitats

Podeu comptar uns 125/150 g de ciurons cuits per cada ú., segons el que s'hi mescli i la gana; també convé pensar si és un plat únic o no. En general, aquesta quantitat, basta.

 

 

Ciurons i espinacs

Aquesta és una bona combinació; a molts de plats de ciurons cuits, amb suc, hi apareixen els espinacs. De fet, un bon sofregit, espinacs i cigrons cuits, que coguin devers 1/4 d'hora, coberts amb aigua, ja és un bon plat.

 

 

bullits i trempats

Posarem uns 150 g de ciurons cuits per persona, a partir  d'aquí hi afegirem ceba, i, si en volem, qualque cosa més, sal, oli, pebre bord i pebre bo, i ho menjarem: són molt bons.

A partir d'aquí, qualsevol amanida i combinació és possible; hi lliga molt el pebre verd o vermell -cru o torrat, i els envinagrats.

 

escaldins

Jo me pensava que això d'escaldins volia dir cuinats; el meu homo, me feia la quantra, i varem anar a l'Alcover Moll ( "i aquest Alcover Moll, qui és?"  va demanar un dia una amiga nostra, persona culta i ficada al món dels llibres ...   Vaja lapsus més divertit !!!) i, el Sr. Alcover Moll diu:

escaldí-ina:

"Llegum bullit i amanit amb ceba, tomàtiga, alls, sal, oli i vinagre" (Mall.). 

Bé, dons el diccionari ens dona la recepta!!!!.

«Es dia que em vaig casar

 vaig fer faves escaldines;

 quan les vaig voler trempar,

 s'oli va esser a s'olivar,

 sa sal en es coconar

 i es vinagre a ses vinyes»

(cançó pop. Mall.).

 

 

escaldins, sofisticats

Ingredients

  • bacallà esqueixat i remullat

  • ou dur,

  • tomàtiga,

  • ceba,

  • pebre verd (estiu)

  • olives negres,

  • tonyina 

  • vinagreta.

  • Pebre bord, opcional.

Com fer-ho

És un plat fred, per tant, només s'han de tenir els ciurons cuits

Bé, en tenir els ciurons, hi afegiu tots els altres ingredients i ho trempau tot.

 

 amb bacallà

Ingredients

  • ceba
  • ciurons cuits -100 g. per persona
  • espinacs (1/2 Kg.)
  • 2 ous durs
  • tomàtiga
  • alls
  • jueverd
  • pebre bord (moltet)
  • llenques grossetes de bacallà –que n’hi hagi.
  • una grapadeta d'ametlles torrades.
  • una fulla de llorer.
  • aigua

Com fer-ho

  • Sofregir la ceba, tomàtiga, alls, jueverd i pebre bord  amb les llenques de bacallà i la  fulla de llorer.
  • Afegir-hi els ciurons cuits i l'aigua –han de quedar sucosos, no negats.
  • Deixar-los al foc, bullint a poc a poc 10-20 minuts,
  • Afegir-hi els espinacs nets i tallats a trossos grans, sense els troncs, que bullin 5 minuts més.
  • Farem una picada amb les ametlles  i  el vermell d’ou dur, amb all i jueverd. O pa fregit i alls: L'hi afegirem.
  • Posarem també el blanc de l'ou dur, tallat a trossets.
  • Ho deixam uns minuts més i ho servim.

 

 

amb xoriç

Ingredients

 

  • ceba.

  • molta tomàtiga.

  • Pebre bord.

  • Talls de xoriç (bonet).

  • aigua -que els cobreixi.

  • els ciurons cuits.

  • 1 ou dur.

  • Ametlles torrades.

 

 

Com fer-ho

 

  • Sofregir la ceba i molta tomàtiga.
  • Afegir-hi el pebre bord i els talls de xoriç.
  • Deixar-ho coure uns 15 m.
  • Afegir-hi els ciurons i que cogui tot plegat altres 15 m.
  • Al final, fer-hi una picada amb pa frit o ametlles, alls i jueverd. (El blanc, a miquetes damunt els ciurons.)

     

 

cuinats, a la mallorquina

Amb els ciurons ja cuits, farem a part un bon sofregit de ceba i tomàtiga; hi afegirem un os de porc, un tros de llonganissa, sal, pebre bord, qualque trosset de patata, i un manat d'espinacs o bledes; hi afegirem aigua i ho deixarem bullir. Quan sigui cuit, i sa patata hagi deixat anar una mica de farineta i faci el brou espès, hi afegim els ciurons, i que bullin devers 1/4 d'hora.