Gaspatxo

 

             

 

-Això, ve a ser com un trampó, però líquid. deia sa Tia Margalida quan fèiem gaspatxo

 -Margalida, no diguis dois!!! contestava mumare, rabent.

Amb aquestes paraules sa tia Margalida  definia el gaspatxo, quan es va començar a introduir per Mallorca -vull dir per cases tan poc cosmopolites com a Can Marc -tant a Algaida, com a Sta. Catalina. Concretament a ca nostra va costar introduir-lo.

 -No, idò és ben bo... responia qualcú.

 -I tan fresquet... qualcú altre...

De tot d'una, no li deien ni el nom: Podríeu fer aquell brou, deia mumare... De fet, tenia la mateixa definició que la "vichyssoise".

Jo crec que varem ser noltros, ton pare i jo, qui en varem començar a fer... i per noltros, també era una cosa nova... N'havíem sentit a parlar a qualque atlota  andalusa, que s'oferia a fer-ne, però no era ben rebut, l'oferiment...

Quin asco!!!, deia sa tia Mercedes, sa mare dels Spangnols quan qualcú en contava les excel·lències...Un dels primers fans, va ser en Joan, el meu estimat germà, que sempre que anava jo per Algaida em demanava que en fes... i desprès, s'hi varen afegir els altres... fins a ser un plat que agradava...I així seguim..., ara mumare, als seus 90 anys, en fa comprar de preparat...

 

 

 

 Ingredients

(per unes 4 persones)

  • 650 g de tomàtiga -4/5 tomàtigues  mitjanes

  • 100 g de ceba -1 ceba mitjana

  • 150 g de pebre verd -3 pebres petits

  • 2 alls grossos

  • Oli, abundant, sal pebre bo

  • Una cullerada de vinagre, de Xerès, millor

  • 2 llesques de pa eixut i aigua per tenir-lo en remull

 

 

 

 

Com fer-ho

  • Posar tota la verdura, neta i trossejada, dins un pot de batedora.

  • Triturar-la, ben fina, perquè quedi  tot ben mesclat.

  • Posar-hi oli i sal, remenar-ho i deixar-ho un parell d'hores a la gelera.

  • A part, també dins un pot per batre, posar el pa cobert d'aigua amb el vinagre, que s'amari bé.

  • Abans de servir-ho, colar la verdura triturada per un colador fi. Pot ser un xino, o un colador de malla. Si ho fem amb aquest, ho exprimirem bé amb ajuda d'una maça, perquè tregui tot el suc. Al colador només hi han de quedar les llavors i pells.

  • Amb la batedora trituram el pa ja remullat i l'afegim al suc que hem colat.

  • El pa no el passam pel colador.

  • Hi afegim pebre bo, rectificam de sal, oli, vinagre... fins que quedi al nostre gust. Si hi afegim oli, val més mesclar-lo amb una forqueta o una batedora manual, queda millor...

  • Ha de quedar bastant espès...

  • Si no hi posam pa, queda més de règim, i també molt bo.

Si no el volem colar,

cosa que ens lleva molta feina, ho podem fer, però, en aquest cas convé mirar molt prim en què no hi quedin llavors i, sobre tot, pelar les tomàtigues i buidar-les de llavors. Si no,  els trobarem dins la crema i no ens agradarà.

 

 

Servir-ho

Dins bols, acompanyat de trossets de la mateixa verdura, pebre, tomàtiga, ceba.