Salsa maionesa/ All i oli

 

 

Estris per fer-la:

  • 1 morter i una massa, o bé

  • 1 plat fondo i una forqueta, o bé, si ens  decantam per la tecnologia,

  • una braç batedor –vulgarment dit minipímer, això sí que és una paraula metonímica- i

  • el seu corresponent tassó per mesclar-hi els ingredients.

 

Ingredients 

 

  • 1 vermell d’ou o bé un ou sencer si ho fem amb màquina.

  • Oli dins un setrill, per poder-lo anar tirant dins el morter, o bé oli mesclat d'oliva i gira-sol posat dins el tassó de la batedora.

  • Sal.

  • Si és all i oli, all i juevert.

 

Aquesta salsa és una de les més senzilles i, a la vegada, de les més males de fer.

A vegades surt molt bé, i, de vegades no surt; I ja pots fer bots, que si no te surt, no hi ha receptes que hi valguin.

Jo ara, duc una bona època per fer-la a mà. A màquina no me surt massa bé: me surt clara.

A ca sa dida, quan jo era petita, el feien a partir de patata. ESTALVIAVEN l’Ou!!!

I tampoc tenien morter: eren pobres!!!, i també s'hi feien... els pobres...

Per tant, agafaven una patata bullida, l’esclafaven amb una forqueta dins un plat fondo, hi posaven all i juevert picat (això sí que no sé com ho picaven, sense morter, ho devien tallar ben petit) i au! a remenar, i ben bona que sortia.

 

Com fer-la

Posam el vermell d'ou dins el morter.

Amb la maça començam a remenar sempre amb la mateixa direcció: no puc dir en el sentit de les agulles del rellotge, perquè, amb dos esquerrans a la família,     -tres, segons es miri- no sé en quin sentit deveu girar.

Anam tirant l'oli a raigs prims, que es vagi mesclant bé i fent una pasta fina.

Si ens queda massa espessa, -segons per què la volem, ens convé clareta- hi podem afegir, al final, blanc d'ou batut, i s'aclarirà.

 

Si la fem amb batedora, hem de mesclar, de cop, tots els ingredients dins el tassó i batre amb la vareta, fins que faci la salsa.