Panellets o
Esperant enfornar
|
Ja són cuits!!! |
Una mica d'història
El nom: El nom d'"amargos", ve del fet de posar una o dues o tres ametlles agres a la pasta. Era bastant usual trobar-ne qualcuna mesclada entre les que es collien, i, fins i tot, podia passar, -cosa rara!!!-, equivocar-se i fer tots els panellets amb ametlles agres, cosa que, si passava, els feia immenjables i perillosos, ja que, degut al cianur -La cicuta de Sòcrates- que porten aquestes ametlles, els poden convertir en mortals. També poden servir per eliminar a qualcú, com qui no ho vol... Ja ho sabeu: Compte si sentiu olor d'ametlles agres!!! Normalment la gent que duia les finques sabia si hi havia qualque ametller agre, o si n'hi havia cap que en tengués una branca, deguda a un mal empelt, però de vegades, per error -o mala fe?, se n'hi mesclaven d'agres, dins un sac: llavors, no servien per res, -o miraven de vendre'ls al majorista. La recepta: Aquesta recepta és la "de sempre", de can Marc, de la tia Carme, de na Maria de baix, de can Canet, de ca sa dida, de Mallorca...o de Catalunya. Però un dia, la història va canviar: La meva tia Mercedes, la germana de mumare i mare dels Spagnols, va venir a Barcelona per tots Sants, i, acompanyada pel seu fill Santiago, ens va venir a veure al C. Craywinckel; Jo havia fet panellets i els hi vaig donar a tastar; Els va trobar, ¡¡¡cosa rara!!!, BONÍSSIMS i em va demanar la recepta; Inútilment li vaig repetir que era la mateixa que tenia ella, la de mumare i la seva; Va insistir que la hi donàs. Jo, davant la insistència, vaig agafar un paper i la hi vaig escriure. Va passar un any... Telefon a mumare per tots Sants: -Vos han sortit bons els panellets? -Enguany, mos han sortit boníssims; Els hem fet amb sa teva recepta (!!!) Si, la que ens va donar, teva, sa tia Mercedes... -Mumare!!! Què dius? És sa teva!!!, És sa de sempre!!! -No, idò, sa meva germana diu que és diferentíssima, que és molt més bona, i sa veritat, és que mos han sortit més bons que mai: Sempre els farem així!!!!!
AIXÍ S'ESCRIU LA HISTÒRIA
|
Castes de panellets
Ja podeu pegar bots, els panellets són uns: els d'ametlla i sucre -la pasta bàsica- i res més. Hi ha, però, dues variants molt clàssiques i molt bones: els de pinyons -molt preuats a Catalunya; i els més clàssics mallorquins, amb 1/2 ametlla posada al centre. Sí, també podem arrebossar-los de trossets d'ametlla i donar-los forma de croqueta: no estan mal... A part d'això, les altres variants, no valen res (ei, pel meu gust); per tant, com no sigui que hi teniu un especial interès, deixau-vos d'històries de coco, avellana o nou... i ja no parlem del pistatxo!!!... un any vaig fer un variat d'aquests i els vaig acabar menjant tots jo, perquè ningú els agafava i jo els anava menjant perquè no es tudàssin... Si voleu que hi hagi una certa varietat al plat, feu-ne uns quants de xocolata i taronja agra -explicats més avall, i ja n'hi ha prou!!! |
INGREDIENTS Per el MASSAPÀ -la base.
A més...
Consells
|
COM FER-HO
Variants optatives: Xocolata
Coco
|