Rubiols i crespells

 

 

Els rubiols són els pastissets, farcits de confitures diverses o de brossat. Ella en feia també de crema.

Els crespells són les galetes, sense farcir.

 

 

 

 

Aquesta és un altra de les receptes pròpies de Pasco -Pasqua.

Els fèiem, a Algaida, el dissabte sant: Venia en Gustí de ca sa dida, encenia el forn de llenya, aquell que hi havia cap a la part baixa del corral, desprès de la pallissa i devora aquella solleta on esperava la ganivetada el porc de les matances, i, quan el forn estava a punt, començaven les carreres: primer, les panades, que ja eren fetes des del vespre abans. S'havien d'enfornar a lo primer, perquè necessitaven més temps de coure, ja que duien  carn. Quan les panades ja eren  cuites, i el forn ja havia perdut força, enfornàvem els crespells i els rubiols, que necessitaven poc temps, uns 10 minuts. Era un dematí de molts de nirvis i presses, perquè tot havia d'estar al punt.

 

Rubiols de 2006

Fets a Castellterçol, per Pasqua de 2006 com a conseqüència d’un error en calcular les unces. D’aquest error n’ha sortit una recepta ben bona:

 

Ingredients

 

  • 50 g. de margarina
  • ½ tassa de les de cafè de suc de taronja

  • ½ tassa de les de cafè d’oli

  • 1 vermell d’ou

  • 50 g. De sucre

  • Llimona ratllada

  • Farina, la que prengui. Es pot comptar 1/4 Kg.,  més o manco.

N'han sortit 9 robiols més aviat petitets

Com fer-ho

 

  • Mesclar tots els ingredients fent una pasta ben fina i que es pugui treballar bé, sense rompre's.

  • Una vegada feta estendre-la a damunt un paper i aprimar-la ben primeta amb l'aprimador, altrament dit rodillo.

  • Posar al mig una cullerada de confitura -de la classe que agradi, o bé brossat*.

  • Girar el paper damunt sí mateix fins a tancar el pastís. Fer una senyal com per adornar, però que, en realitat ajuda a distingir de què son i a tancar-los millor.

  • Coure'ls a forn fort, uns 10 minuts. S'ha de procurar que agafin bon color. Si és necessari, encendre el gratinador, però sempre vigilant molt que no es cremin.

  • Els crespells són com galetes, que se fan més gruixudes i sense farciment, tallades amb motllos en forma de flor o d'estrella. També hi pot entrar l'imaginació...

*Si s'omplen de brossat convé preparar-lo abans: desfer el brossat dins un plat fondo i posar-hi un vermell d'ou, sucre, pell de llimona ratllada i un pessic de canyella, tot ben mesclat.

 

 

 

Robiols Elisa

Ingredients

 

  • Saïm/margarina: 10 unces (podem transcriure-ho per 330/350g) Aquí podem triar: Meitat i meitat de saïm i margarina, només margarina -pot donar un poc de gust- o bé posar-hi margarina i mantega.
  • Oli: 1 tassa de les de cafè, que equival a 100 g ò 10 cl.
  • Suc de taronja: 1 tassa de les de cafè, que equival a 100 g ò 10 cl.
  • 2 vermells d'ou
  • pell de llimona ratllada:  la que surt de 1/2 llimona
  • Sucre: 10 unces (330/350 g )
  • Farina fluixa: 1 kg.

 

Com fer-ho

  • Mesclar tots els ingredients, començant pel saïm, perquè es desfaci bé, i deixant pel lo darrer la farina.

  • L'únic secret és que la farina es prengui bé i faci una pasta fina i dúctil a l'hora de treballar-la, i que es deixi moletejar sense dificultat.

  • Per tant, la quantitat és orientativa, si amb menys ja la pasta està bé, ho deixarem estar. Si la necessita tota, la hi posarem.

 

 

Rubiols

Ingredients

 

  • Saïm: 1 Kg.
  • Xerès o vi sec: 1 tassa de les de cafè
  • Suc de taronja: 2 tasses de les de cafè
  • 12 vermells d'ou
  • pell de llimona ratllada:  la que surt de 1/2 llimona
  • Sucre: 800 g
  • Farina fluixa: la que prengui

 

Com fer-ho

  • Mesclar tots els ingredients, començant pel saïm, perquè es desfaci bé, i deixant pel lo darrer la farina.

  • L'únic secret és que sa farina es prengui bé i faci una pasta fina i dúctil a l'hora de treballar-la, i que es deixi treballar sense dificultat.

  • Per tant, la quantitat és orientativa, si amb menys ja la pasta està bé, ho deixarem estar. Si la necessita tota, la hi posarem.

 

 

 

Crespells

Ingredients

  • Mantequilla i margarina:10 unces (350 g)

  • vermells d'ou: 2

  • Sucre: 10 unces (350 g)

  • Oli: 1 tassa de les de cafè.

  • Suc de taronja: 1 tassa de les de cafè.

  • Llimona ratllada: la que surti de mitja.

  • Farina fluixa o de força: 1 Kg.

 

 

Com fer-ho

  • Mesclar tots els ingredients, començant per la mantega i margarina, perquè es desfacin bé, i deixant pel lo darrer la farina.

  • L'únic secret és que sa farina es prengui bé i faci una pasta fina i dúctil a l'hora de treballar-la, i que es deixi moletejar sense dificultat.

  • Per tant, la quantitat és orientativa, si amb menys ja la pasta està bé, ho deixarem estar. Si la necessita tota, la hi posarem.