Sopa de brou amb pilotetes o, a la catalana, "pilotilles"

 

 

 

La llegenda urbana mallorquina

Quan noltros érem joves, vull dir molt, molt joves, devers 16 anys, que també els hem tengut, varen fer bisbe d'Eivissa a un mallorquí, que no sé perquè era molt conegut: El Bisbe Planes.

Aquest bon homo un dia, va anar a dinar, a Palma, a ca uns coneguts seus que tenien una criada de molts d'anys a la casa (podria ser com Madò Magdalena, o na Francisca, per no dir -i no fer el bufa- com na Françoise, d'en Proust).

Bé, aquesta dona va manifestar a la senyora que li faria molta il·lusió servir a taula el Sr. Bisbe: Mai havia vist un bisbe de prop!!!

La senyora li va fer un parell de recomanacions sobre com ho havia de fer i com no, i ella, tota contenta!!!

A l'hora de dinar, acosta la sopera al bisbe i ell comença a servir-se: La criada es desespera en veure que no agafa més que brou, i li entima:

  • "Santísimo Sacramento: las pelotas están en el culo"

Devia ser certa la història, perquè al Seminari, també l'explicaven i en Tomeu, pare, la sabia d'allà.

El dia que vaig escriure això, n'havia fet d'aquesta sopa; venien a sopar a Castellterçol els Vies, els Tasis i na Dolors. Quan la vaig treure, inevitablement va sortir l'historia i diu la sra. Tasis, la meva amiga mallorquina:

  • Com?, Això no va passar a ca teva, a Algaida?... Idò no ho diguis, perquè ja ho he contat a molta gent, començant pels meus fills i nores,i sempre he dit que havia passat a Can Marc d'Algaida: No me facis quedar malament...

Desprès d'això, vaig pensar en canviar la llegenda i dir que havia passat a ca nostra, però llavors he pensat que més valia deixar-ho així, reafirmant la seva categoria de llegenda urbana: sempre hi ha qualcú que coneix, que sap ben cert que ha passat a uns coneguts seus...

 

 

 

Ingredients

  • Carn magra de porc, com més magra, millor.

  • 3 ous, segons vulguem o no posar-ne dins la sopera.

  • Ossos de vedella.

  • Ossos de porc.

  • Pollastre (poden ser carcasses)

  • Sal, pebre, herbes pel brou... 

  • De fet igual que per fer un bon brou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Com fer-ho

  • No hi ha massa secret: S'ha de tenir fet un bon brou, com més transparent millor: Això s'aconsegueix posant els ossos i verdura amb l'aigua freda -el pollastre no, que necessita menys temps- i fent-lo bullir amb molt poca força.

  • A part farem unes pilotetes de bona carn magra, trempada amb sal i pebre bo i les courem, a part, uns 5 m.

  • També hi podem afegir quadradets de pastanaga bullida i de patata.

  • Si ho volem més solemne, i mos hi agrada, podem batre 2 ò 3 ous dins la sopera i en tirar-hi el brou ben calent -bullint- es prendran, fent com a fils: Queda ben guapo, es brou amb aquells fils d'ou!!!.