Sopa bruta

 

 

 

La història

La sopa bruta forma part de les històries familiars, i ens n'anam a quan no teníem ordinador: en Tomeu, que ja començava a ser grandet, ens feia propaganda dels ordinadors; als Instituts respectius, començaven a parlar-ne; fins i tot hi havia gent de la nostra calaña, que ja en feia propaganda i en cantava les lloances, com l'Oriol, que n'havia comprat un de promoció de l'Associació d'escriptors, Un amstra (?). Bé, la cosa és que, quan en Tomeu ens deia que havíem de comprar un ordenador i que així podríem tenir programat els dinars de la setmana, tant en Tomeu, pare, com jo, ens posàvem a riure i li dèiem:

-Sí, i que mos dirà l'ordenador?: sopa bruta, sopa bruta, sopa bruta.

El nin, clar, ens deixava per impossibles, i més tard, veient la nostra dèria per l'ordenador, ens retreia aquest sopa bruta, sopa bruta, amb les rialles que ens provocava. 

De fet, no varen passar molts d'anys, que ell (el nin) i jo, crec que pel 46 aniversari de ton pare (devia ser l'any 89) assessorada jo pel coordinador d'informàtica que havia nomenat a l'Institut Ausiàs March, el primer any de ser directora, ens varem plantar a una botiga d'Informàtica del carrer Pelayo i varem dir:

-Bona tarda, volíem mirar  ordenadors;

-Tipo PC?

-I quins altres tipos hi ha?...

Després d'això, vaig tornar a l'Institut i vaig informar-me bé del què havíem de comprar i el dia 1 de març en Tomeu, pare, tenia un ordenador davant la porta per dedicar-se a escriure amb comoditat.

No puc recordar la marca, però sí que aquella nit no varem sopar, mirant la pantalla amb lletres verdes fluorescents, els disquettes com de cartolina, grossos (15 cm. ?) i que el processador de textos que ens varen venir a instal·lar la Belén i la Montse era el Framework -o una cosa així. Desprès va venir el Wordperfect, i més endavant ja va arribar el Windows i el mouse.

Realment,a la primera persona a qui vaig sentir parlar de mouse, va ser el Ricardo, l'arquitecte, marit de l'Antònia (Els Perdigan)

 

Després d'això, ja varen arribar els cursets d'Informàtica i tota la pesca...

 

 

 

 

Què es la sopa bruta?

El nom es refereix al producte final, a l'hora de bullir l'arròs o els fideus o els galets, però el brou o caldo, en sí, és exactament igual que el que s'ha explicat a brou i bullit. A l'hora de fer la sopa -d'aquí ve el nom- en lloc de coure arròs o sopa, cada cosa tota sola, amb el brou ben colat i net de qualsevol impuresa, bullim, dins el brou, arròs i fideus mesclats i hi afegim, tallats petits, trossets de col, pastanaga, api, nap... és a dir, de les herbes del brou, i miquetes de carn també de la que hem posat per fer el brou. Ho deixam coure tot junt, fins que l'arròs i els fideus siguin ben cuits, i ho servim.

Si quan és dins el plat, hi posam un raig de llimona, queda molt bona.

Això és allò que a Catalunya en diuen

Escudella barrejada