Sopa de rap

 

 

   

 

 

 

Ingredients

 

 

 

 

(6 persones)

  • Rap: (1 tros de cap de 3/4 de K.

  • 1 calamar i una sèpia -o mig i mig.

  • gambetes -opcional- i cloïsses i musclos(una grapada)

  • llorer, ceba, pastanaga, porro, alls, juevert, pa dur (1 crostó).

  • Sal, oli, pebre bo, pebre bord.

  • Ametlles i pa frit i una cullerada de conyac, per la picada.

 

 

 

 

 

 

Com fer-ho

  • Bullir el cap del rap una hora, amb llorer, ceba, pastanaga, porro, alls i jueverd. Colar el brou i, calent, posar-hi trossos de pa dur.

  • Reservar-ho tot: brou i cap -separat.

  • Triar els trossos de popa del cap de rap, retirant espines i tendrums: Reservar-los.

  • Sofregir, a part,  el calamar i la sèpia a talls; La sèpia i el calamar han de quedar blans i tallats petits. Si amb el sofregit no basta, els donarem un bull dins una mica de brou del rap o aigua, que també guardarem.

  • Sofregir, dins el mateix oli, les gambetes i pelar-les; Reservar l'oli.

  • Sofregir, dins el mateix oli,  la ceba i la tomàtiga tallades petites i assaonar-ho amb sal, pebre bo i  pebre bord.

  • Obrir al vapor els musclos i cloïsses… treure-ho de la closca i reservar-ho; Guardar també l'aigua d'obrir-les -no ha de ser molta-, colada

  • El sofregit de ceba i tomàtiga, l'hem d'ajuntar amb el brou amb el pa; podem colar el sofregit, o no colar-ho; si no el colam, convé que les tomàtigues siguin pelades, perquè si no, fan miques: trobeu l'equilibri antre aquest pas i el següent...

  • Ajuntar tot el brou que tinguem, de la sèpia, del calamar, d'obrir les cloïsses, amb el pa, que bulli una estona i passar-ho pel pímer: El pa remullat ha de quedar desfet, i la ceba i tomàtiga també; s'ha de aconseguir un puré molt claret o un brou espès.

  • Afegir-hi la popa del cap de rap triada, el marisc triat i una picada amb els alls, juevert, ametlles (moltetes) i pa frit; hi afegim la cullerada de conyac cinc minuts abans de treure-ho a taula.

 

 

Notes pràctiques

És evident que el nostre sentit culinari ens farà estalviar cassoles i pelles, aprofitant l'oli de les sèpies per fer el sofregit i el brou del cap de rap per la sèpia i el calamar: es tracta de vigilar la cocció de cada cosa.

Aquesta sopa és molt bona clareta; si vos agrada amb més material es tracta, simplement de comprar més cloïsses o més calamar, o afegir-hi unes gambetes pelades, desprès d'haver-les sofregit i aprofitat, també, l'oli.