(Escudella i carn d'olla) |
L'anècdota
Noltros érem joves i voltros petits, Érem a sa colònia de St. Jordi i, per un any!!! estàvem genial: era “sa casa guapa”; vos en recordau? A sa cantonada des camí que duu al port, enmig de s’illot. Devia ser l’any 86 ò 87. Hi havia a dinar qualque nina de sa meva germana. Amb això arriba a veure'ns en Xesc amb la Billy, amb moto, això sí que impressiona!!! Tots mirau… - Bé, és tard, quedau a dinar… Hem fet sopa de brou, i això sí que pot allargar-se… Seiem a taula, servim… menjam… què bona!!!… baldament sigui estiu i faci calor, es brou és molt bo… -Va, nins, menjau… -Ei, Maria, què tens?… Perquè plores?…, Va, menja!!! -¡¡¡No tens sopa!!! -Què ha passat? En fer plats t’he botat!!! Ja ho val!!! No me’n he temut!!! Ningú se’n ha donat compte? Per què no ho deies? Entre tots te’n donam… perquè ja no en queda... -Ja està, ja en tens, no ploris… ha estat sense voler… quin despiste…
Tothom riu i sa cosa queda com una anècdota familiar... o així ho sentim ...
Cornets, pistonets, rotl·los, maravilla i fideus
Fideuí |
Sopa de lletres
Bburnalles més burballes
pinyonet i estrelletes
|
La gràcia d'aquest plat és que puguem guardar brou per altres vegades; no emplear-lo tot en un dia: Olla grossa i pots per congelar el brou que no mengem. |
Aquest
plat és una variant de s'escudella i carn d'olla catalana, del cocido
madrileny, de l'olla podrida asturiana, etc.
Consisteix a fer un brou a partir de carns de diverses castes: porc, pollastre, vedella... Una vegada hem fet el brou, el colam bé d'impureses. un colador fi va molt bé, i hi bullim, dins, pasta de sopa al nostre gust: Qualsevol de les que tenim a dalt, en imatges, o arròs, o sopa grossa, que se sol considerar de més festa... A ca nostra, el feim així -convé dir que és una mica híbrid, entre la tradició catalana i la mallorquina-: Ingredients: BROU:
SOPA:
VERDURA PER ACOMPANYAR:
Com fer-ho:
SERVIR La sopa cuita amb el brou de 1r. plat. La carn i les verdures colades, com a segon, amb oli per amanir-ho tot. Si hem torrat -escalivat, una tomàtiga i l'hem aixafada bé i trempada amb oli, sal i pebre i la fem servir d'amaniment per les verdures, queda molt bo; també serveix posar-hi salsa de tomàtiga: això sí que és opcional... |