Sopes escaldades

 

 

No era un plat molt habitual a ca nostra, però a mi m'agradava molt, tot i que no el faig mai; Crec que ha passat de moda i no és gaire usual en aquests moments, però, com que no hi ha temps que no torn, el pos per quan es torni a fer;

D'aquest plat en tenc molt bon record. El menjava a s'Arenal, a ca la tia Catalina i el seu homo, el tio Toni, quan a l'estiu, hi anava amb ells a passar 15 dies, amb els meus cosins.

Hi venia també la tia Carme, la deixeble d'en Llorenç Cerdà  el pintor mallorquí, i filla d'en Gabriel Oliver i Morey, un personatge de qui mai se'n parlava a la família perquè havia esta republicà... tot i que va ser l'únic de la història recent, que va arribar a tenir un càrrec important: va ser batlle de Palma l'any 1872 i va ser el que va començar a esbucar les muralles -en aquell moment un fet molt progressista...  Jo crec que va abandonar la dona i la filla i se'n va anar amb una altra dona, amb qui vivia extraoficialment.

La única anècdota que sempre es contava d'ell era que l'havien dut mort a ca seva, cosa que servia per exemplificar que sempre havies de tenir la casa a punt i el llit fet, quan sorties de ca teva:

  • Mira son pare de sa tia Carme, que el varen dur mort a ca seva...  -deia sa tia Margalida per fer-nos veure que havíem de tenir sempre la casa a punt...

Aquesta tia Carme, vivia allà on ara és ca nostra a Palma, i tenim d'ella dos quadres, retocats pel seu mestre, en Llorenç Cerdà -estan catalogats com de l'escola d'en Cerdà-, que són els que representen el baluard del Príncep i el Molinar.

Bé, això venia per dir que la tia Carme també menjava sopes escaldades.

 

 

Ingredients

 

  • Són exactament els mateixos que per les sopes mallorquines; Hi posarem aigua abundant perquè hi hagi brou suficient per escaldar les sopes.

  • 1 ou per hom.

 

Com fer-ho

  • Coure la verdura de la mateixa manera que per les sopes mallorquines;

  • Quan la verdura és cuita, preparar tants de plats com gent n'hagi de menjar amb tres ò quatre sopes -o més,- llescades dedins.

  • Damunt les sopes seques, trencar-hi un ou, procurant que el vermell quedi sencer.

  • Posar la greixonera amb la verdura a bullir i quan bull anar escaldant les sopes dels plats, és a dir, amb un cullerot agafar brou i verdura i anar-lo tirant damunt cada plat on hi ha les sopes i l'ou.

  • El brou bullent pren l'ou i escalda i amara les sopes.

  • Ho menjam mesclant l'ou, que queda de l'estil poché, amb el brou i la verdura, i és boníssim.