Sopes mallorquines

 

Començant ses sopes

                

                

La verdura a punt

 

    

Les sopes fetes

 

 

 

 

Abans,  era el menjar de Mallorca. A cal meu avi, en menjaven cada vespre. No s’hi feia el sopar, s’hi feien “ses sopes”

Quan jo era petita, m’enviaven molts de dies a veure el meu avi, que vivia allà on voltros heu viscut amb els vostres avis, i que ara és ca’n Pedro: a can Marc; Jo anava a veure’l a ell i a les ties que vivien allà: la tia Llúcia, la tia Carme, la tia Margalida, que era la més jove. A vegades m’hi acompanyaven amigues meves d’Algaida que, en dir jo "he d’anar a cal Sr. Avi", se’n reien de mi i deien: "Hem d’anar a cal Sr. Ravic (rave) de na Juana Mª."  Jo aguantava la broma sense més problemes; Com diu en Baroja a Las inquietudes de Santi Andía, ”Cada uno es víctima de su clase social”...

Bé, dons, el meu avi feia les sopes ell, perquè li agradaven molt separades i ben abeurades: totes banyades, però no massa humides, en fi, tot un art. Jo més d’una vegada contava que era el meu avi qui feia les sopes a ca seva, i no hi pensava més, no pensava quin era el grau de participació en l’elaboració del plat. Un dia però, ton pare em digué:

-però tu te penses que el teu avi feia totes les sopes?  Que  feia el sofregit, tallava verdura, la bullia… Au va, li devien deixar tot preparat i ell les posava dins la greixonera.

 Com diu el Lazarillo “en aquel instante desperté de la simpleza en que, como niño, dormido estaba” i vaig deduir que allò de que el meu avi feia cada dia les sopes, era una manera de dir: ell les posava, llescades i ben separades, dins la greixonera.

A ca meva, ja no menjàvem sopes cada dia –mon pare en devia quedar fart-, però en fèiem sovint, i noltros n’hem seguint fent, quan som a Mallorca, o a Barcelona si hem duit pa.

Pareix que no hauríem de posar recepta de ses sopes; És tan obvi!!! És com quan varen demanar a “la tia Marga” la recepta de la sobrassada…

-La recepta de la sobrassada? Si no n’hi ha!!!… Se fa, i quan està bé d’espicis, ja està… de les sopes, podríem dir el mateix... es fan i ja està...

Però, així i tot la posarem perquè en quedi constància.

Ingredients:

  • 1 ceba grossa –si és ceba tendra o “grell”, millor
  • 3 alls grossets
  • 1 tomàtiga petita pelada
  • ½ col com més blanca, millor
  • 1 manat d’espinacs
  • 1 pebre verd ben blanquet (encara que pareixi una contradicció)
  • 3 ramells de colflori
  • 50 g de pèsols de bullir (tirabeques)
  • 50 g de pèsols esclovellats
  • 2 carxofes
  • uns brotets de juevert
  • sal, pebre bo i pebre bord
  • ¼ de Kg. de sopes mallorquines. Me sap greu, s’han de dur de Mallorca

Aquesta és la verdura que hi posam habitualment. Evidentment, si no n’hi ha d’una classe, se’n hi pot posar més d’una altra, però, per noltros, quanta més verdura hi ha, més bones són. Si hi afegim un parell d'esclata-sangs, millor que millor.

 

 

Com fer-ho:

  • Preparar tota la verdura, neta i pelada i tallada a trossos regulars
  • Pelar els alls
  • Tallar la ceba a tires fines, pel llarg i pelar la tomàtiga i tallar-la a trossets
  • Dins una greixonera DE FANG, posar oli abundant, que cobreixi el cul; començar a encalentir i posar-hi dos alls sencers i la ceba tallada, que comenci a coure.
  • Afegir-hi una branca de juevert.
  • Posar-hi la tomàtiga.
  • Quan la ceba comença a enrossir-se un poc, afegir-hi la col tallada; deixar-la acopar una mica; afegir-hi el pebre, les carxofes, els pèsols de bullir… i anar tombant i girant a fi que se minvi i comenci a coure.
  • A mitja cocció, posar-hi sal, pebre bo -poc- i pebre bord -molt; afegir-hi aigua, que ho cobreixi bé,  i deixar-ho bullir fins que sigui cuit.
  • Els espinacs no importa sofregeixin: com que couen molt aviat, basta posar-los al final. Igual amb els pèsols, però els pèsols sí que han de pegar qualque bull, encara que siguin congelats.
  • Quan la verdura és cuita, treure-la del brou i reservar-la a part, dins un bol. Dins la mateixa greixonera o dins un altra, posar les sopes escampades en sostres i posar-hi el brou per damunt, que quedin ben amarades però sense excés d’aigua. “banyades, però eixutes”.  Saps que és de gros!!!-
  • Si ho posam dins la mateixa greixonera, en tenir el brou sense la verdura, hi anirem posant les sopes, d'una amb una, perquè s'amarin bé i quedin separades, sense fer una pasta compacte.
  • Una vegada amarades les sopes, hi repartim la verdura per damunt, hi fem una picada d'all i juevert, hi posam un raig d'oli i els enfornam uns 10 m.
  • Es mengen acompanyades de fonoll marí, tàperes, olives. I si n’hi ha, raves o ravenets