Torrons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ara ve Nadal,                       L’escola és tancada

Menjarem torrons                Hi ha llum al carrer

I amb una simbomba,          La Sra. Pepa,

Cantarem cançons              Saluda al carter:

 

                                                Que tengui bon dia

Ara ve Nadal                          Avui és Nadal

es temps se refresca!!!        ¿No té una carteta?

Matarem es gall!!!                 ¿No té una postal?

Torrarem sa cresta!!!            Per dir a la família:

Passeu bon Nadal!!!!

 

Quan la nit era més fosca

L’hora que feia més fred

Dins una pobra coveta

Va néixer el bonjesuset

Els àngels del cel l’adoren

I l’adormen amb cançons

I jo per no ésser manco

Li oferiré es meu cor.

 

 

 

Bé, anem a la recepta

La base per a torrons, en general, és sempre la mateixa:

 

½ kg. d'ametlla  ratllada

400 grams de sucre

Ratlladura de ½ llimona

1 ou sencer ( 2, si l'ametlla és molt seca)

1 blanc d'ou més, si convé; és a dir, si la pasta, és seca, afegir-hi un blanc.

Aquesta pasta és igual que la des panellets i bàsicament és pel torró de massapà; però amb aquesta base i una mica d’imaginació, es poden fer moltes variacions.

 

El secret és que la pasta quedi una mica pastosa  -valga la redundància- i no massa resseca: en aquest cas, al contra de la coca, ha de quedar una mica enganxosa, però ha de tenir prou consistència com per aguantar la forma que donam al torró: la barra de torró s'ha de mantenir sense motllo.

Va molt bé, a l'hora de treballar la pasta i donar-li forma, banyar-se una mica les mans amb aigua: No s'aferra.

Un altre secret, perquè surtin bé, és humitejar el sucre amb aigua,  que el cobreixi: fa de més bon treballar l'ametlla, i li dóna un punt de consistència perfecte. Això també es deu a què l`ametlla comprada capolada, és molt més seca que la capolada en casa.

El motiu de la imprecisió en quant el blanc, és que aquestes receptes són fetes a partir de les ametlles que es collien,  a Son Reus, a Es Porrassar o a qualque altre lloc de per Algaida: les escaldaven per pelar-les i, un cop pelades, les passaven per la maquineta de capolar: Arribaven a fer tant d'oli que havíem de participar-hi tots per fer torns per rodar, de tant difícil que es feia. Quan érem petits, això era una festa.

Passats els anys, hi va haver les picadores Moulinex  -un, dos, tres-, i això va alleugerir la feina; tenia un inconvenient, però: s'havia de fer a petites dosis. Si se'n  feia molta quantitat, per tant molt de temps seguit  picant,  es cremava: Això va comportar que mumpare, és a dir, el vostre avi, bastants de dies abans de Nadal, començàs a triturar ametlles amb l'un, dos, tres, per tenir-les a punt abans de fer els torrons. Li va parèixer una bona aportació de la modernitat a ca seva, tot i que trobava que no quedava igual que abans. A tot això, jo ja no vivia a ca nostra; m'ho contaven.

 

 

 

 

 

 

 

 Massapà

Es  fa la pasta tal com s’ha dit abans, i, un cop feta, posarem una capa allargada damunt un paper setinat damunt d'una palangana que pugui enfornar-se. Damunt aquesta primera capa, hi posarem fruita confitada, ben repartida i composta, jugant amb els diferents colors: peres, prunes, cireres, guindes, carabassat… Al damunt, una segona capa de pasta de torró, i un altra vegada fruites. Acabam amb un altra capa, que procurarem que tengui forma arrodonida. Si ens  sentim artistes, podem fer figuretes: un ca, un moix, una granota... Una vegada formada la barra o la figura, la pintarem amb un pinzell mullat amb vermell d'ou. Fet això, l'enfornam dins el forn ben fort, uns cinc minuts, o bé fins que agafi un color dauradet i quedi una mica crostaparat. No és que s'hagi de coure, és que ha d'agafar consistència i color.

Nota:

Si posau el torró damunt paper d'alumini hi ha un perill: si queda una mica d'alumini, que s'hagi romput, dins la pasta, el que s'ho posi a la boca, tendrà una sensació molt desagradable.

 

 

 

:

 

 

 

 

 

 De vermell d'ou, de yema o, sezillament, d'ou

 

Ingredients:

 

 • ½ Kg. d’ametlla   

 • 400 grs. de sucre

 • 6 vermells d’ou

 • 1 tassa grossa d’aigua. (si pesam l'aigua, 100 g.)

 

 

 

 

 

 

 

 

La història:

 

Aquest torró el feia na Maria de baix, que vivia a la vivenda del C. Sant Alonso que desprès ha estat ocupada per en Carles  dels llibres i ara li diem el dúplex, o bé Ca na Maria -encara. Però a ca nostra, hi va entrar,també, a través de na Francina, amiga meva de tota la vida, que, segons ella era el torró que feien a cals seus oncles-avis, a una de les grans cases de Palma. Ja sabeu que a la Sràvia li agradava molt poder dir que tenia receptes donades per un o altre que fes nom dins Palma.

 

 

 

 

 

La  anècdota:

 

 

Aquesta casa ho va fer ull tot!!!

 

Son pare d'una amiga meva que encara va arribar a fer qualque classe -era mestre- als infants de la casa quan, a l'estiu, eren al poble on tenien la gran casa, contava que son pare, que era un home de confiança del senyor, li deia:

 

- Sr, pel poble diuen que deu molts de doblers al forn, i a la carnisseria, ni en parlem!!!

-Joan, què n'has de fer res tu? Què t'he demanat res?

-A jo?... No senyor!!!!

-Idò calla!

 

I tant que va callar!!!

 

Però ells, com a mínim, van conservar les bones receptes dels torrons de Nadal!!!

 

 

 

 

 

 

Ingredients:

Els repetim..., ja són a dalt... però ara hi afegim els vermells d'ou.

 •  ½ Kg. d’ametlla   

 •  400 g de sucre

 • 6 vermells d’ou

 • 1 tassa grossa d’aigua. (si pesam l'aigua, 100 g)

 

 

Com fer-ho:

 • Es desfà el sucre amb l’aigua a foc fluix, dins una greixonera ben neta,  fins que quedi desfet però no fent caramel; només desfet.

 • S’hi mescla l’ametlla, dins la mateixa greixonera, amb el foc ja apagat, i quan ha refredat una mica.

 • Una vegada teb, s’hi mesclen els vermells i se remena tot molt bé.

 • S’ha de anar alerta amb la temperatura perquè el sucre no caramel·litzi i perquè no quedi tot massa dur: Pensem que la greixonera aguanta molt la calentor i per tant, no convé deixar-ho de remenar fins que tot sigui fred.

 • Quan ja és fred, però encara es pot treballar, ho posarem damunt una palangana, li donarem forma allargada i, ja ben fred, ho arrebossarem amb sucre que cremarem amb la pala de cremar crema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Xocolata (Xocolate)

(Del tio Peppino)

 

El tio Peppino era l’home de la germana de mumare, la tia Mercedes. Era com un galàn italià, que havia vingut  en temps de la guerra civil, i s’havia instal·lat a Palma: sempre pentinat i ben vestit, capellet posat, vivia bé: de tant en tant  es muntava qualque negoci, com un de vendre, a pes, llanes verges filades, que el tenia muntat amb D. Guillem Vaquer;  mumare els venia a tot el poble, a Algaida: Venia una gentada a comprar llana -encara record les balances de plats de llautó damunt la taula del menjador- i, a vegades, érem quatre o cinc nines o nins amb els jerseis del mateix color; perquè, en aquell temps, les mares, ties o padrines teixien els jerseis de petits i grans.

Era molt simpàtic i jo l’estimava molt; el record amb gran simpatia: Ens  duia a nedar, ens posava cançons de Carossone i d'en Modugno, m’ensenyava a ballar, tocava la guitarra… I tenia passió per la cuina: feia ravioli, pizzes i fins i tot salsitxes.

 

Quan arribava Nadal, ja venia a cercar ametlles  i es posava a fer torrons -amb gran desesperació de la seva dona, perquè li deixava tot brut. L’estrella era aquest, que és napolità:

 

 

Ingredients

 • ½ Kg. d’ametlla   (1/3: 166 g.)

 • 1 tassa grosseta d’aigua , que equival a 100 g(1/3: 33 g)

 • 300 g. de sucre (1/3: 100 g.)

 • 250 g. de xocolata de cobertura (1/3: 83 g.)

(Pos el terç, per no haver de fer el càlcul si en volem menys.

 

Com fer-ho

 

 • Desfer,dins una greixonera, la xocolata amb l'aigua.

 • Quan és desfet, afegir-hi el sucre i deixar que també es desfaci.

 • En aquest moment hi afegim l'ametlla capolada i ho remenam tot ben remenat, que quedi ben mesclat. Apagam el foc.

 • Ho deixam refredar una mica i ho posam damunt una palangana donant-li forma allargada.

 

Cobertura blanca

 

Un dels mèrits d'aquest torró és cobrir-lo d'una capa blanca, dolça i amb gust de llimona. És una de les coses més difícils d'aconseguir, però és el que dona caràcter al torró: Aquí teniu dues receptes: La tradicional del tio, que a vegades s'aconseguia a la tercera vegada, i una altra que un bon dia em va donar el meu amic Francesc  com la cosa més bona de fer del món; no es pot dir ni recepta!!!

 

 

 

 

 La difícil

 • 100 g. de sucre

 • 3 cullerades soperes -rases, és clar!- d'aigua (25 g.)

 • 1 cullerada sopera de suc de llimona -aquesta més aviat curteta, com si li planyéssim. (8 g.)

 • (L'aigua, en ser tan poca quantitat, és difícil de precisar: per això ho he pesat tot:

Com fer-ho:

 • Es posa el sucre dins un caso que tengui el mànec prou resistent com per aguantar la batuda. Es cobreix d’aigua que banyi tot el sucre, per ajudar a desfer-lo. Es posa al foc fluix i comença a desfer-se: S’ha d’aconseguir un almívar a punt de fil fluixet, és a dir quan comença a estar tot ben desfet, i, posant una gota damunt el marbre de la cuina i agafant-lo amb dos dits banyats, s’hi enganxa i forma un filet.

 • En aquest punt, es retira del foc i s’hi tira el suc de la llimona i es mescla molt suau i superficialment. No es bat, encara.

 • Es treu a fora, a la terrassa (A fuera, a la terraza, deia el tio) perquè es refredi bé.

 • Una vegada fred, s’entra i es comença a batre amb força. Si ha anat bé, va agafant una consistència suament esponjosa i un color blanc resplendent. Si no, agafa un to una mica beig i un gustet de caramel de llimona. Tornar-ho a fer!!!

 • Si ha quedat bé, ho escampam per damunt la barra de torró

 

La fàcil

 • Posam dins un cassó unes quantes cullerades de sucre en pols.

 • Sucam una llimona -també ho podem fer amb taronja- i anam tirant damunt el sucre gotes de suc -d'un o altre- i ell tot sol va agafant la consistència de la cobertura.

 • En tenir-ne a bastament, cobrim la barra i... això és un miracle!!!  ja està.