A taula! |
Ses panades són... Ses panades eren ¿són? la cosa més important de les festes de PASQUA als pobles de Mallorca; i així ho vivia jo. A Palma també hi havia festa, però aquests dies tenien un aire com a més de poble, amb els camps verdejant, els espàrrecs i les carxoferes apuntant el fruit, els pèsols, les favetes tendres... Quan jo era petita, sempre érem a Algaida, primer al carrer dels Cavallers, i més tard a la Roca. La Pasqua de la meva infantesa són les panades, els robiols i crespells, les caperutxes del dijous sant a Palma, el divendres sant a Algaida, el forn de can Pouer, encès per coure devers 60 panades..., ¡havien de durar fins a s’Encogema! -Que volia dir, exactament, Quinquagèsima, és a dir, la segona Pasqua, que diuen els catalans!!!! Segons la tia Margalida el divendres i dissabte sants eren dies amb ¡una feinada grossa! a les cases. Els dies de més feina de l’any!!!. Començava el dijous o divendres, amb sa matada del xot, (quins nirvis, es deixa matar sense ni un bel. Ja ho diuen: un manso cordero, deia sa tia Margalida) i seguia tot lo dia, trossejant la carn, coent la sang pel frit... les panades les fèiem el divendres a vespre, perquè estassin a punt d’enfornar l’endemà, i el dissabte al matí, fèiem els crespells i rubiols. Una vegada fet tot, venia la feina de coure-ho al forn... I hi havia una cosa molt important el Dissabte sant: no hi havia funcions religioses!!!, i això, beats com eren a ca nostra, deixava molt de temps lliure: Divendres sant hi havia l’ofici de tenebres, a les 3 de l’horabaixa, però hi anava molt poca gent -ni devíem arribar a la dotzena de persones,- les dones quedaven a ca seva, ¡amb sa feinada que hi havia!!! Jo encara hi havia acompanyat a mumpare i el meu avi: era la cosa més tètrica del mon: Tot el retaule cobert amb una tela morada, tots els sants i santcristos també tapats, l’altar sense cap adorno, poca llum, sense tocar campanes, sense música, cantant els improperis: Improperium expectavit cor meum, et miseriam... et sustinui... (Tomeu, te'n recordes?) o bé recitant allò de flectamus genua...levate... amb el capellà resant pels pérfidos judíos. I la representació del davallament, el divendres a vespre, també estava molt bé...De tètric no ho podia ser més; realment si ara hi duguéssim un nin petit es moriria de por i angoixa, i, segurament, l'haurien de dur al psicòleg, però noltros hi estàvem acostumats. Però arribava el dissabte, i tot era festa i alegria: campanes tocant, posts amb rubiols i panades cap al forn, crespells, nins cantant pels carrers... I el diumenge, amb s’Encuentro a les set del matí, la marededéu –que sortia de can Mulet-, de cal tio capellà, botant en veure el bonjesús ressuscitat, i la banda de música, i tota la plaça plena de gent... Això era la meva Pasqua!!! Encara tenc unes faldes de disfressa de pagesa que eren de la marededéu i les ties de can Marc les varen aprofitar per fer-me el vestit amb el que estic retratada, als quatre anys, a Palma. I ara era el moment de tastar les panades!!!
|
Ingredients Pasta:
* * * Una altra recepta Aquesta de sa meva germana, innovació de l'any 11.
* * * * * * * Panades dolces (de na Solín)
|
Com fer-ho
|