Patates

 

 

 

 

Patates i ceba al forn

acompanyament d’ous frits  o escalfats, per sopar

 

De fet aquest plat és una variant de les típiques patates bullides per sopar, acompanyant qualsevol cosa: croquetes, raholes, carn arrebossada o bé ous frits o truita.

Queda molt bo.

 

 

 

 

Ingredients

  • Patates: 1 per hom

  • Cebes: ½ per hom

  • Oli.

  • Sal, pebre bo

  • Tomàtiga –opcional

  • Orenga o moraduix

 

Com fer-ho

 

  • Posem, dins una palangana d’anar al forn, oli i les patates i cebes a capes.

  • Ho tapam amb paper d'alumini, que traurem al cap 1/4 d'hora.

  • Ho salpebrem tot i, si volem, a damunt hi podem posar tomàtiga.

  • Ho tornam regar amb oli i, pel damunt, hi posem, ben escampat, moraduix.

  • Ho enfornam fins que les patates siguin cuites (els punxam amb un punxó).

Si tenim pressa, els podem precuinar al microones.

 

 

 

 

 

 

 

Patates bullides amb pell

 

Aquestes patates van molt bé per tenir-les fetes amb la pell, dins sa gelera, -com qui té això que ara en diuen un fons d'armari. Serà un fons de gelera. Si ja els tenim a punt, sense pelar, perquè no tornin negres ni s'assequin, amb molt poc temps poden preparar un bon acompanyament o fer una ensalada de patata.

 

Ingredients i estris

estris

Quan vaig anar a Estocolm, amb el Comenius, l'any 2000, vaig veure com un punxonet molt mono: en venien per tot, de formes diverses, més adornats o menys, però el punxó era fins i tot a les botigues de souvenirs.

Vaig demanar què era i, molt estranyats que no ho sabés, em varen explicar que era per punxar les patates i veure si éren cuites: Y, ¿cómo pruebas si están cocidas?,em va dir l'Ulff.

Va ser una situació semblant a la que va viure na Maria a Belfast, quan li varen dir: Com ho fas sense una kettel?

Me'n vaig comprar un ràpidament, la Inga me'n va enviar un altre, i, per Palma me'n he fet un amb un fildeferro.

Va molt millor que punxar-les amb un ganivet, que els talla.

Ingredients

 

  • Tantes patates com vulguem. (millor fer-ne per guardar)

  • Sal

  • Aigua abundant per bullir-les

Com fer-ho

 

  • Posar les patates rebetjades dins una olla amb aigua abundant.

  • Posar-ho al foc, amb sal, a bullir

  • Deixar-les bullir uns vint minuts o mitja hora. (segons com siguin de grosses)

  • Quan ha passat aquest temps, els punxam, per veure si són cuites.

  • Si ja són blanes, però no massa -han de quedar consistents i sense que la pell s'obri-, apagam el foc i les deixam refredar una estona dins l'aigua, i, desprès, defora.

  • Per anar bé, han de ser ben fredes i reposades.

  • Desprès els pelam i tallam a talls rodons i els amanim o mesclam amb maionesa... Com vulguem...

 

Consell

Segons l'àvia carnissera de Cal Nicot, de Castellterçol -100 anys- va bé fer-les al matí pel vespre: així queden ben compactes i es tallen bé.

Ella diu que les talla petitetes i els sofregeix amb una mica de cansalada.

 

 

 

 

 

 

 

 

Patates al forn amb anxoves

 

(És un plat que va molt bé, com a plat únic, per sopar)

 

 

Ingredients

  • Patates :1 grossa per hom –o més, si es te molta gana

  • Cebes : Calcular mitja ceba mitjana per patata.

  • Anxoves ; 2 -4 meitats- per hom

  • formatge a trinxes i ratllat –poden ser tranxetes.(a discreció)

  • crema de llet

  • sal, pebre, farigola

 

Com fer-ho

 

 

  • Tallarem les patates i les cebes, a rodanxes fines.

  • Les posam dins una  rostidora, amb un punt d’oli, una capa de patates, una de cebes, una d’anxoves, una de formatgets.

  • Una altra capa de tot, un raig de llet/crema de llet –sense abusar-, formatge ratllat, farigola i pebre blanc.

  • Quan està tot preparat, ho posem al forn molt calent, fins que quedi ben daurat.

Si tenim pressa, els podem precuinar al microones.

 

 

 

 

 

Patates bullides amb mongetes o verdura variada

 

 

Aquí tenim el sopar de ca nostra per excel·lència:
  • Patates i mongetes...
  • Verdura bullida.....Com li vulgueu dir...

És sa, és fàcil, acompanya qualsevol cosa... ous frits, truita, croquetes, salsitxes, peix frit o bullit...

Es tracta de bullir patates amb verdura i menjar-les trempades amb oli i sal...

Si hi feim una vinagreta, millor que millor...

 

 

Ingredients

  • Patates :1 grossa per hom –o més, si es te molta gana

  • Mongetes: una bona grapada per hom.

  • sal.

Altra verdura

  • Carxofes, quan n'hi ha.

  • Pèsols, poden ser congelats. S'han de triar els extra fins; són molt bons.

  • Colflori, qualque brot, si agrada.

Aquesta és la típica verdura bullida per sopar.

Consell:

Si hi posau verdura variada, convé no mesclar-la tota dins l'olla, ja que les coccions són diferents, i, si ho posam tot junt, podem fer una espècie de puré. S'ha de vigilar que no faci pasta i cada verdura quedi sencera i al seu punt: Podem mesclar patates amb qualsevol verdura, si és tota sola; si en mesclam un parell, convé posar dues olles o vigilar molt les coccions.

Com fer-ho

  • Pelam les patates, en quantitat que basti pels que n'han de menjar.

  • Traiem les puntes a les mongetes, si són de les primes.

  • Els trocejam si són perones, però, si ho són, queden molt bones tallades a tiretes fines: si ho practicau unes quantes vegades, veureu que no és tan difícil i que fas molta via; Hi ha uns apareills per tallar-les a tires, però, si no hi tens molta pràctica i són molt fresques i enravenades ses mongetes, fas més via amb un ganivet.

  • Tallam a trossos les carxofes, si n'hi posam.

  • Preparam els pèsols: Una embosta d'esclovellades per cada ú.

  • Tallam la colflori a ramells.

          * * * * * * * * * * * *

  • Posam una olla d'aigua a bullir i hi posam les patates en fred.

  • Quan han bullit uns 10 minuts, hi podem afegir les mongetes, que bulli un 1/4 d'hora tot plegat.

  • Hi afegim l'altra verdura que hi posem.

  • Punxam les patates i si són cuites, ja està

            * * * * * * * * * * * *