Ragú

 

 

 

 

Ingredients

(per sis persones)

 

  • 1/2 Kg. de carn de vedella, d'uns 6x8 cm., tallada prima, com per arrebossar,  però no transparent. El tall que es pela va molt bé.

  • 1 pot de 1/2 Kg. de tomàtiga triturada.

  • 3 alls i un manat de juevert

  • 1 culleradeta de mantequilla. Lo més autèntic seria saïm.

  • 1 cullerada d'orenga seca, o moraduix.

  • 1 grapat de panses i pinyons

  • Sal i pebre bo

La història

El ragú el menjàvem a ca el tio Peppino. És un plat molt bo; Quan jo vaig haver de començar a anar al Col·legi, a Palma, per estudiar el Batxiller, en lloc de posar-me interna al Sagrat Cor, em varen posar migpensionista, i, els vespres, anava a dormir a cals meus tios Spagnol, al carrer dels Oms, on vivien. El meu avi Cabot vivia amb el seu fill Toni al principal, i ells, al segon. Sempre hi havia productes italians a la casa: No sé com s'ho feia el meu tio, però sempre hi havia uns grans trossos de formatge parmesà, que m'entusiasmava; i spaguetti autènticament italians, -a Mallorca hi havia fideus. Hi havia també uns potets de concentrat de tomàtiga que, per l'exotisme que representaven, ens feien pensar que la salsa era boníssima... (Com si no sabéssim, encara, que com ses tomàtigues mallorquines no n'hi ha al món...)

Bé, doncs dins aquest context, feien el ragú, que era, i és, molt bo.

Quan vaig anar a Nàpols, l'any 2004, amb el programa Comenius, varen quedar molt admirats que sabés aquesta i altres receptes italianes, més concretament, napolitanes. Això sí que és degut a en Franco, que va fer venir els italians d'en Mussolini a ajudar-lo..... millor haguera estat haver-les apresses en un llibre de receptes... però la història és la que és.

 

Com fer-ho

 

 

 

 

 

  • Agafau la carn i esteneu-la dins un plat. Salpebrau-la.

  • Agafau els alls i el juevert i piqueu-los dins el morter, o dins una picadoreta. Mescleu a la picada la mantega, fent com una pasta.

  • Untau cada tros de carn amb aquesta pasta i posau-hi damunt tres pinyons i tres panses.

  • Enrodillau la carn sobre sí mateixa i agafeu-la amb un palillo.

  • Fregiu-la, lleugerament, però amb força, que agafi color.

  • Dins el mateix oli, posau-hi la salsa de tomàtiga, que comenci a coure, i, a mitja cocció, afegiu-hi la carn.

  • Hi afegiu l'orenga, rectifiqueu la sal, i, quan la carn sigui toveta, ja està fet.