Vol au vent...

 

 Qui diu vol-au-vents diu tartaletes...

 

              

            Vol-au vent buit

               

                     Tartaletes

    

             

           Vol-au-vent farcit

 

 

 

Vol au vent... en general...

 

Un vol-au-vent és un plat molt elegant... Les tartaletes són com a de la mateixa família, però més simples i populars. I la pasta també és diferent: la del vol-au-vent és de fulls i la de les tartaletes brisa... En realitat són continents de pasta, per omplir-los de qualque farcit.

Si voleu fer la pasta vosaltres, ho podeu fer, però és una feinada i l'èxit no està garantit...

En podeu trobar als súper, envasats, o al forns, -ara també en fan- i, si voleu millor qualitat, ho podeu encarregar, una cosa i l'altra a qualque pastisseria/forn de confiança. Convé demanar el preu abans, perquè pot variar molt d'un lloc a l'altra.

La mida també varia: n'hi ha de molts petitons, per aperitiu o berenar, de mides mitjanes i de grossos, d'uns 20 cm. de diàmetre. Aquests últims sí que s'han de comanar a posta, perquè no crec ni que n'hi hagi fets ni que en facin per tot; Per un dinar és molt elegant...

Era un dels 1rs. plats preferit de mumare en dies de festa;

Això per la pasta. El farcit és un altra cosa...Aquí hi ha un parell d'idees, encara que les combinacions poden ser variades...

 

 

Vol au vent... amb pèsols

Ingredients                         

  • Volevants, 1 ò dos per cap, segons la mida

  • Ceba, una petita

  • Pèsols, 50 g. –una grapada- per cada volevant

  • Dauets de pernil

  • Oli, sal, pebre i nou moscada

  • Una cullerada grossa plena de vi blanc

Per la beixamel

  • Mantega, una cullerada,

  • Farina, tres cullerades

  • Llet, un tassó gros

  • 1 ò 2 ous, opcional

  • Sal, pebre, nou moscada

 Com fer-ho

  • Bullir els pèsols,uns minuts. Reservar-los

  • Fer un sofregit amb la ceba i, sense que es dauri, afegir-hi els pèsols i el vi blanc. Deixar-ho coure junt uns minuts.

  • A part, fer una beixamel bastant espessa, amb la mantega la farina i la llet (vegeu salses)

  • Mesclau-hi els pèsols que ja heu cuit.

  • Poseu-hi sal i  pebre i nou moscada al gust.

  • Si no és prou espès, espessiu-ho amb una mica de farina espolsada per damunt i remenada.

  • Hi afegim 1 ò 2 vermells d'ou quan ja és fora del foc, remenant bé, perquè no se prenguin: Ho farà més cremós.

Per acabar

  • Ompliu els vol-au-vents o les tartaletes amb la pasta i, si els voleu calents, enfornau-los uns minuts.

 

Vol au vent... de llagostins, segons en diu ton pare, a la geisha (sona un poc cursi...)

Ingredients:

  • Vol-au-vents, 1 ò dos per cap, segons la mida

  • Llagostins, 2 ò 3 per cada vol-au-vent

  • Tòfona

  • Oli, sal, pebre i nou moscada

Per la beixamel

  • Mantega, una cullerada,

  • Farina, tres cullerades

  • Llet, un tassó gros

  • 1 ò 2 ous, opcional

  • Sal, pebre, nou moscada

Com fer-ho

  • Saltar amb l'oli els llagostins, uns minuts. Reservar-los.

  • Pelar-los i separar els caps.

  • Coure els caps dins el mateix oli, amb una mica de vi blanc perquè treguin tot el gust;  Deixar-ho coure junt uns minuts i colar-ho, perquè al final ho afegirem a la beixamel.

  • A part, fer una beixamel bastant espessa, amb la mantega la farina i la llet (vegeu salses)

  • Mesclar-hi els llagostins tallats a trossets i el suc dels caps.

  • Mesclar-hi, també, trossets de tòfona.

  • Poseu-hi sal i  pebre i nou moscada al gust.

  • Si no és prou espès, espessiu-ho amb una mica de farina espolsada per damunt i remenada.

  • Hi afegim 1 ò 2 vermells d'ou quan ja és fora del foc, remenant bé, perquè no se prenguin.

Per acabar

  • Ompliu els vol-au-vents o les tartaletes amb la pasta i, si els voleu calents, enfornau-los uns minuts.

 

 

Altres idees

 

Amb la beixamel s'hi pot mesclar altra verdura, o bé trossets de pollastre rostit, rap, cloïsses...

També són bons farcits d'ou remenat amb qualsevol cosa... que hi digui... p.e. amb salsa de tomàtiga.

Tot serveix tant pels vol-au-vents, com per les tartaletes.