Baietón

Sí, és aquí el Trinxat

Col i patata

 

Aquest plat és típic de Castellterçol. Al començament de tenir-hi la casa, ja els ens varen ensenyar com un del plats d’allà, i, quan ja hi varem tenir un fogó, en fèiem, amb gran pena per part vostra, sobre tot de na Maria, que deia que aquella pudor la marejava.

De totes maneres, la cosa més estranya d’aquest plat és el nom: no és gens català, ni sabem d'on ve, però d’altra banda, no és diferent en res amb el trinxat de la Cerdanya, o Rosta de Cerdanya, que fa uns anys es va posar de moda i el serveixen a bons restaurants.

 
        

     AQUÍ ÉS EL PLAT JA ACABAT

 

 

Ingredients:

 

 

 

 

(Ses patates poden no tenir aquestes taques)

  • Patates: 1 grossa per persona

  • Col: 3 fulles grosses per patata. Si són petites, fer un càlcul aproximat.

  • Cansalada del coll, ben blanca –poca carn i molta xulla-  : 1 tira de 0,5 cm. Per tres/quatre patates.

  • Oli: un rajolí per untar la paella, i tres o quatre cullerades més.

 

Com fer-ho

  • Pelar les patates i tallar-les a daus irregulars.

  • Separar les fulles de col i rentar-les. Treure'n els nervis massa gruixuts, perquè coguin millor.

  • Posar-ho tot a bullir amb aigua que ho cobreixi, ben bé ½ hora, o més, fins que la patata es comenci a desfer i la col sigui ben cuita.

  • Colar-ho i, quan està sense aigua, aixafar-ho tot junt, col i patates, amb una forquilla o amb un aixafador. 

  • Dins una paella, amb una mica d’oli, posar-hi la xulla tallada a trossos, més o menys grossos, al nostre gust: lo habitual és a trossos petits. Deixar-la sofregir perquè tregui tot el saïm i quedi rostida.

  • Si queda poc saïm dins la pella, afegir-hi una mica d’oli.

  • Tirar-hi la patata i col trinxades i girar-les un parell de vegades junt amb la xulla. A poc a poc es va sofregint, rostint i agafant color, fins que queda, gairebé com si fos una truita.

     

    Col·locar els trossos de xulla, ben calents, al costat, per servir-ho. També es pot acompanyar amb butifarra. blanca, negra o crua, però bona.