Croquetes

 

Començam les croquetes d'espinacs

Ja hi posam la farina

La pasta a punt

 

Croquetes de carn

 

De croquetes se'n poden fer de moltes castes: de carn, de peix -d'aquestes mai en faig, trob que peixegen-,  d'espinacs, de formatge...

Ara en venen de fetes, i, a qualque lloc són ben bones, en canvi les envasades industrials solen tenir totes el mateix gust: evitau-les.

En un dels llibres de cuina antics que hi ha per ca nostra, es diu que una de les proves clau per agafar o no una cuinera -les cases que en tenien- era veure com feia les croquetes. Si li sortien bones, era bona cuinera!!!  I no és que tenguin massa secret, però han d'estar a punt!

 

 

Ingredients 

Els bàsics

  • Mantega i oli de gust suau -pot ser de gira-sol.

  • Ceba ratllada molt fina, 3 cullerades.

  • Farina, 3 cullerades.

  • Llet, un tassó dels d'aigua, ple -per ventura ens en farà falta una mica més.

Per arrebossar

  • 1 ou. -El podem mesclar amb un poc de llet.

  • Galeta picada o pa ratllat.

Els variables

  • Espinacs.

  • Carn rostida o bullida que ens hagi quedat.

  • Formatge ratllat o bé formatgets.

  • Pernil salat i ou dur talladet ben petit.

  • Espàrrecs.

  • Qualsevol cosa que la nostra imaginació i gana ens suggereixi.

Com fer-ho

  • Dins una pella hi posam l'oli i la mantega i sofregim la ceba, que quedi una mica transparent.

  • Si són d'espinacs, els afegim al sofregit, crus -no importa bullir-los- fets a trossos i amb els troncs llevats.

  • Si són de carn, la capolam ben petita i la hi afegim, a la ceba. Li donam unes quantes girades i, per donar-li més gust hi podem afegir una cullerada de conyac o vi sec.

  • Si són de formatge, no li posarem fins gairebé al final, que es desfaci i doni gust.

  • Si els feim d'altres ingredients, els podem sofregir o mesclar al final, segons ens agradi; el pernil salat millor no sofregir-lo perquè agafa un gust molt fort.

  • Quan està això, hi afegim la farina, ho mesclam tot ben mesclat i hi començam a tirar la llet, que vagi lligant tot, fins a fer una pasta consistent, que permeti donar-li forma de croqueta, sense que es desfaci (mirau la foto de croquetes de carn).

  • Ho deixam refredar.

  • Quan és fred, feim bolles i els donam forma de croqueta amb les mans -deixau-vos de dues culleres!!!- els passau per la galeta picada, desprès per l'ou, i una altra vegada per la galeta picada.

  • Ja els teniu a punt de fregir i menjar.

  • Si us en sobren, els podeu congelar tranquil·lament.