Estofat

 

 

Carn per estofat

 

 

Endiot Estufat

 

 

Generalitats

Estofar és una manera de coure: tant s'estofa carn com verdures, com patates...

Avui parlam de l'estofat de carn de vedella

També hi ha persones estufades, dites també inflades, a la família n'hi ha qualque mostra.  La senyoràvia ho era, d'estufada, i ella mateixa ho reconeixia: "Amb això, ho som, un poc estufada", deia davant certes situacions... Ja es veu que a totes les famílies n'hi ha, d'estufats: I actualment, a les nostres, també n'hi ha.   

Qui són?  No crec que vos costi molta de pena d'endevinar-ho.

 

 

 

Ingredients

(per a 6 persones)

  • 650 g. de carn de vedella, d'estofar  (a sa carnisseria saben quina és, però heu de vigilar, que no vos encolomin carn massa dolenta; del coll  sol estar bé, però no ha de tenir tendrums ni massa greix: una miqueta sí, perquè la fa més homil.

  • 1 ceba grosseta.

  • 1 tomàtiga o bé 2 cullerades de tomàtiga triturada.

  • Sal, pebre bo, oli, pebre bord, llorer, herbes aromàtiques al gust (farigola, romaní...).

  • 2 alls.

  • Aigua o brou.

  • Farina.

  • Patates tallades a cantonets, que afegirem a l'estofat.

  • Pèsols o xampinyons (opcional  i per si no hi volem patates; però lo seu, són patates!!!

 

 

Com fer-ho

  • Salpebram la carn, i la deixam una estona en adobo, amb oli i unes gotes de llimona.

  • L'enfarinam i la sofregim amb oli i, si en volem, una mica de saïm, dins una greixonera o dins una pella. Si la sofregim dins la greixonera on farem l'estofat, hem de mirar que no quedin miques de farina frita enganxades, perquè llavors, s'aferraria tot.

  • Amb el mateix oli, i dins la pella, si ho hem fet allà, farem un sofregit de ceba, ratllada ben petita, on hi posarem els alls, i finalment  la tomàtiga.

  • Dins una greixonera de terra hi posarem, si ja no l'hi hem fet dins, el sofregit, la carn i aigua o brou que ho cobreixi.

  • Hi afegim el llorer i les herbes aromàtiques, el vi sec, i ho deixam coure fins que la carn sigui ben blana. (Amb una hora, o hora i quart, estarà bé).

  • Fregirem a part, les patates a cantonets, i els hi afegirem, que peguin un bull d'uns 10 minuts, amb la carn.

  • Si en lloc de patates hi posam pèsols o xampinyons, els courem abans de mesclar-los a l'estofat.