Guātleres dins pebres vermells torrats

 

 

 

Aquest plat és originari de Lleida. La primera vegada que en vārem menjar, va ser a ca un metge i la seva dona, la Pepita.

Ella  ens va fer aquest plat, que va consistir en ficar una guātlera dins un pebre torrat i ficar-ho al forn. Va ser bo, perō una mica barroer, una mica pagčs: Et trobaves tots els ossos a la boca. Varem pensar que, si es perfeccionava, seria molt més bo. I, un bon dia, ens hi varem posar.

Aquí el teniu:

 

 

Ingredients 

(Per 4 persones)

  • 4 Guātleres, sense ossos
  • 4 Pebres vermells, 1 per cada guātlera, torrats i pelats, sense que es rompin. Han de ser grossets, perquč hi ha de cabre la guātlera.
  • 4 culleradetes de les de cafč de xulla tallada a dauets ben petits. Es pot substituir per carn magra picada.
  • 4 culleradetes de patč, o foie-gras
  • 1 ceba  mitjana.
  • 1 tassó, dels de vi, de vi blanc.
  • 1 tassó dels d'aigua de brou fet amb els ossets de les guātleres i herbes.
  • Oli, que cobreixi bé el cul de la pella.
  • Sal, pebre bo, 1/2 fulla de llorer i una mica de nou moscada.
  • ouets durs de guātl·lera, sencers o xapats, per servir com acompanyament.

Com fer-ho

  • Treure els ossos. (segurament a la carnisseria no ens  els trauran, per tant,  amb pacičncia, ens hi posam. Podem deixar les aletes amb ossos;  Ja veureu que, un cop posats a fer-ho, és fācil.

  • Fer un brou curt amb els ossos i les herbes.

  • Fer una pasta amb la xulla i el patč, salpebrada, i amb la nou moscada.

  • Farcir les guātleres amb aquesta pasta i tancar-les amb un escuradents -en bon mallorquí, palillo.

  • Les sofregirem uns 10 minuts, dins una pella o, millor, una greixonera que puguem posar al forn,  mirant bé que no es cremin.

  • Dins el mateix oli, sofregirem la ceba ratllada ben petita, fins que sigui ben rossa.

  • Posarem cada guātlera dins un pebre, que haurem pelat i fet net de llavors.

  • Afegirem al sofregit, el vi blanc, el brou, el llorer i, finalment hi col·locarem els pebres amb les guātleres  dedins. Ho enfornam i ho deixam coure a foc mig, uns 30/40 minuts, sacsejant bé, que no s'aferrin.