Generalitats:
Les mongetes
tendres o verdes, tradicionals, són les primes, que es feien a
l'estiu. A Mallorca, quan érem petits, no n'hi havia d'altres.
ACatalunya, n'hi
havia una altra varietat, des d'abans: La mongeta ampla, també
anomenada perona.
Segons una
llegenda urbana barcelonina, s'anomenaven així perquè els havia
duites Eva Perón en la seva visita a Barcelona l'any 1947, no sé per
contribuir a què.
A Mallorca, com
que no hi va anar n'Eva Perón, no n'hi havia de perones, fins
molt més tard; encara record a sa Predina, devia ser cap els anys
80, diguent:
-I aquestes
mongetes amples, que hi ha ara? No sé d'on han sortit... però són
bones...
Com preparar-les
Si són primes,
tallar les puntes i treure els fils que arrosseguin amb elles.
Si són amples,
igual, o bé, tallades a trossos d'un dit de gruixa, o bé tallades
per llarg a tiretes d'un cm.
Millor deixar-les
uns minuts en remull.
Com coure-les
Amb aigua
abundant, salada. Esperar que l'aigua bulli per tirar-les dins
l'olla; deixar-les bullir 15 m., no més, si no volem que siguin
massa pastoses, encara que això va a gustos.
Si s'han de coure
més a posteriori, la cocció ha de ser molt curta, que
diuen ara.
Si volem un color
ben verd, una vegada escorregudes, els hem de passar per aigua freda,
millor amb gel. |