Generalitats:

Les mongetes tendres o verdes, tradicionals, són les primes, que es feien a l'estiu. A Mallorca, quan érem petits, no n'hi havia d'altres.

ACatalunya, n'hi havia una altra varietat, des d'abans: La mongeta ampla, també anomenada perona.

Segons una llegenda urbana barcelonina, s'anomenaven així perquè els havia duites Eva Perón en la seva visita a Barcelona l'any 1947, no sé per contribuir a què.

A Mallorca, com que no hi va anar n'Eva Perón, no n'hi havia de perones, fins molt més tard; encara record a sa Predina, devia ser cap els anys 80, diguent:

-I aquestes mongetes amples, que hi ha ara? No sé d'on han sortit... però són bones...

Com preparar-les

Si són primes, tallar les puntes i treure els fils que arrosseguin amb elles.

Si són amples, igual, o bé, tallades a trossos d'un dit de gruixa, o bé tallades per llarg a tiretes d'un cm.

Millor deixar-les uns minuts en remull.

Com coure-les

Amb aigua abundant, salada. Esperar que l'aigua bulli per tirar-les dins l'olla; deixar-les bullir 15 m., no més, si no volem que siguin massa pastoses, encara que això va a gustos.

Si s'han de coure més a posteriori, la cocció ha de ser molt curta, que diuen ara.

Si volem un color ben verd, una vegada escorregudes, els hem de passar per aigua freda, millor amb gel.

 

 

Mongetera

 

Mongetes amples (perones)

Mongetes primes

 

 

Flam de mongetes tendres

 

 

                                                                           

 

Ingredients

  • 1 Kg. de mongetes verdes

  • 2 ous

  • 100 g. de pernil

  • 1 ceba

  • 35 g. de mantega

  • Sal i pebre

  • Llard o oli per untar el motllo

 

  • Salsa maionesa per servir-ho

Necessitem: 1 motllo-flamera

Com fer-ho

  • Tallem les mongetes tendres a trossos d'uns 3 cm.
  • Les bullim, amb aigua abundant, que quedin al dente.
  • Les colam i reservam.
  • Ratllam la ceba i tallam el pernil a dauets.
  • Dins una paella, sofregim la ceba i el pernil.
  • Batem els ous dins un bol i hi barregem les mongetes i el sofregit; Ho salpebram.
  • Untem la flamera amb l'oli o el llard: Per assegurar-nos que sortirà sencer el flam, podem posar un paper al fons, també untat.
  • Ho courem al forn, al bany Maria, fins que agafi la textura d'un flam, és a dir, que l'ou estigui pres i que, en punxar-ho, surti el punxó sec.

 

 

Mongetes verdes amb pernil

 

 

Ingredients

 

 

  • Mongetes verdes primes. 200g. per hom
  • Pernil, uns 25 g. per hom. Com més bo sigui, millor serà el plat
  • 1/2 ceba petita per hom.
  • Oli, sal i pebre

Opcional:

  • 1 cullerada de xerès sec, amontillat o similar

  • En lloc del pernil, hi podem posar tallets de xulla -cansalada- salada, no fumada!

Estris

  • 1 cassola amb aigua per bullir
  • 1 greixonera

 

Com fer-ho

 

  • Posar a bullir aigua abundant i tirar-hi les mongetes que ja tendrem espuntades i passades per aigua per fer-les ben netes. Si no són molt fresques, deixar-les en remull, de 5 a 10 m.
  • Quan l'aigua bull amb força, hi tirarem les mongetes, escorregudes. Les hi deixarem 5 m.-de rellotge- des que l'aigua torna a arrencar el bull.
  • Llavors les escorrerem i, immediatament les tirarem dins un bol amb aigua i molt de gel -així es refreden tot d'una i mantenen el color verd intens.
  • Quan són ben fredes, les tornam a escórrer.
  • Dins una greixonera sofregim, a poc foc, la ceba ben ratllada.
  • Quan comença a ser transparent, hi tiram les mongetes i les salpebram.
  • Les deixam coure de 10 a 15 m. tapades, vigilant, però, que no s'aferrin.
  • Quan són pràcticament cuites, al dente, hi afegim el pernil tallat a trossets.
  • Ho remenam tot una altra vegada, i ja està.

Opcional:

  • Si s'aferren o són massa seques, hi podem tirar una cullerada del xerès sec.

  • Si el pernil no és prou bo, o bé hi posam cansalada, la podem sofregir amb la ceba: dóna més gust!

 

 

 

Bullides

 

Aquesta sí que és la manera més típica i tradicional -sobre tot per sopar: patates i mongetes.

Els podem bullir juntes amb les patates, deixant 5 m abans les patates bullint i afegint desprès les mongetes. Si els trempam amb una vinagreta, o simplement amb oli i sal, BONÍSSIM!!!