Raoles

(ravoles)

 

 

Aquí sí que tenim un plat que no pot dissimular els seus orígens: crec que ve de la cuina dels àrabs, quan habitaven per Mallorca; si no és així, deu tenir un orígen comú amb un plat de la cuina aràbiga actual: el FALAFEL

 

Raoles de carn

Aquestes raoles són les més autèntiques i les que s'assemblen al falafel -ni que sigui per s'olor de moraduix. Són un plat d'aprofitament: Quan feim bullit, inevitablement ens sobra material -que deia sa meva sogra- que no volem tirar,  però del que ja ens hem cansat. Fins i tot ja hem fet ropa vieja, però encara ens sobra carn, una mica de patata bullida o sofregida, un poc de pastanaga...: És el moment de fer raoles!!!

 

Ingredients

 

  • Carn que ens hagi sobrat del bullit o del sofregit. (pollastre, vedella, pilota, xot...).

  • Patata bullida.

  • Ceba crua.

  • 1 ou cru.

  • All i juevert.

  • Una llesca de pa amarat de llet.

  • Unes miquetes de sobrassada (opcional).

  • Sal, pebre bo i moraduix esmicolat

  • Oli per fregir.

Les quantitats són difícils de definir, ja que dependrà de la quantitat que mos hagi sobrat de dinar, si ho feim per sopar. S'ha de dir, però, que hi ha d'haver molt menys patata i ceba que carn; podríem dir que una quarta part de patata i altra tant de ceba, que de carn. Si una vegada feta la mescla és massa clara, es pot espessir afegint-hi galleta picada.

Com fer-ho

  • Tenim la carn sense ossos ni tendrums, i la capolam, pel mitjà  que vulguem (picadora, pímer, maquineta...)

  • Hi mesclam, en capolar-la, la ceba, l'all i el juevert.

  • Esclafam, amb una forqueta o un esclafador de patata, la patata. Mai amb un mitjà elèctric, perquè fa llim!!!

  • Esclafam el pa remullat.

  • Hi afegim l'ou. Si hi ha poca pasta, posem-hi un ou de guatlera.

  • Ho mesclam tot i ho salpebram al gust i hi posam un bon pols de moraduix.

  • Hi afegim miquetes de sobrassada. (opcional).

  • Amb aquesta pasta, que no ha de ser molt clara, més aviat consistent, perquè aguanti la forma i no s'escampi per la paella en fregir-ho, formam unes bolles, una mica aplanades.

  • Les fregim dins oli ben calent.