Xampinyons farcits

 

 

La història

 

Mai havíem fet xampinyons farcits.

De fet a la Mallorca del nostre temps, això dels xampinyons era una mica exòtic. Evidentment a Can Marc d’Algaida ni se’n compraven ni s’anomenaven –ells eren de ses blaves, gírgoles i esclata-sangs- i no crec que a Can Marc de Sta. Catalina fossin massa afeccionats a fer provatures amb productes nous. Molt manco sa Jove de Can Pasqual.

Però un bon dia, es nostro estimadíssim amic Guillem V. es va decidir a deixar la digna i feliç austeritat en què vivia -gràcies als rèdits del negoci familiar, en el qual només hi participava amb la part de beneficis que li pertocaven, ja que no hi feia feina, (els seus germans sí que en treien un bon sou, però duien el negoci i hi feien feina) i va fer oposicions a Professor d’Institut, de Català. El seu primer lloc de feina va ser Igualada i allà se’n va anar: Anava i venia, segons l’horari, -agafava la Hispano-Igualadina- i qualque dia hi quedava a dormir a una pensió. Si quedava a dormir, anava a sopar, és clar. 

A un dels llocs que anava a sopar, feien aquests xampinyons, i tant els mos va alabar, que un vespre varem agafar cotxo i mos varem plantar a Igualada on mos esperava per anar a sopar i menjar-ne.

I eren si no exactes, més o manco com els explic. Sempre que els he fet, he tengut i tenc encara, un record per l'estimadíssim Guillem.

 

 

 

Ingredients:

 

  • 3-4 xampinyons grossos per hom.

  • 1 ceba.

  • 1 tomàtiga.

  • 50-75 g De carn de porc picada.

  • Oli per fregir (mantega o margarina per la beixamel)

  • 1 i 1/2 cullerades de farina.

  • 1 tassó de llet

  • Sal, pebre bo, nou moscada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Com fer-ho

 

Rentar amb aigua els xampinyons, deixar-los escórrer i treure’ls els troncs, i, desprès d’haver-los  tallat la part de baix, plena de terra, reservar-los.

Posar els xampinyons amb l’esquena per avall, dins una palangana untada amb una mica d’oli, que vagi al forn i deixar-los-hi, dins el forn calent, uns 20 minuts, perquè es reblaneixin; a mitja cocció, els girarem, perquè treguin el suc. (Aquesta operació també se pot fer al microones)

Triturar la ceba, la tomàtiga i els troncs dels xampinyons, cada cosa per separat.

Fer un sofregit amb la ceba i, quan és bastant transparent, afegir-hi la carn picada, -que vagi coent-se-, la tomàtiga, i finalment, quan tot està bastant fet, els troncs triturats; Amanir-ho amb sal, pebre, una mica de vi sec –xeres- i una cullerada de llet. Deixar que s’acabi de coure.

Posar els xampinyons dins la plata, amb la panxa cap amunt i omplir-los amb el farcit que hem fet.

Cuidar que hi hagi una mica del suc que han deixat anar,i posar-hi una mica d’oli.

Fer una beixamel clareta, i posar-la-hi damunt, amb formatge ratllat.

Tornar-los a posar dins el forn calent uns 20 minuts i uns 5 minuts al gratinador.