Arrossos

 

Generalitats sobre l'arrs

  • Tipus d'arrs: A ca nostra, quan parlam d'arrs, ho feim de l'arrs clssic, red, de Sa Pobla o del Delta, classe extra; tamb ens podem referir al bomba.  Ara n'hi ha de moltes castes, d'arrs -llarg, integral, basmati..., cada un t les seves propietats i caracterstiques, un no es passa, l'altre no s'aferra..., voltros mateixos.

  • Quantitat: La quantitat standard  sol ser d'una tassa de les de caf,  plena d'arrs, per persona. Evidentment se n'hi pot afegir ms, sobre tot si hi ha molta gana o si es fa plat nic d'arrs.

  • Aigua per a la cocci:

    • Si l'arrs s blanc, que desprs  l'hem de colar, ha de ser abundant, dins una olla on l'arrs estigui ben ampla, que no faci pasta.

    • Si s paella solem posar dos cullerots d'aigua -o brou- per tassa d'arrs: hem de vigilar que no n'hi falti, i, en tot cas, afegir-n'hi ms, ben repartida.

    • Si s arrs brut o rissotto -ara tan de moda- podem doblar la quantitat d'aigua a fi que quedi brous o calds -llets deia mumpare. En tot cas hem de vigilar que no es begui massa l'aigua i anar-n'hi afegint si fa falta.

  • Cocci i el seu temps: Hem de mirar les instruccions del fabricant i el nostre propi gust: hi ha qui l'hi agrada molt dur, -a ca na Cati, deia en Joan que el tiraven i ja apagaven el foc- que es noti el granet, i a qui l'hi agrada ms fet. En general amb 12-15 m. l'arrs est a punt. Si s paella o arrs sec, quan trobam que est b, el podem tapar amb un diari, perqu reposi uns tres minuts. Si no volem que la tinta del diari toqui l'arrs, hi posarem, davall, un full de paper net, d'embalar o no. L'arrs brut, conv que tamb reposi uns minuts, i l'arrs blanc pot reposar, per, una vegada a punt, el tirarem dins un colador i el passarem per aigua freda, que quedi ben refrescat i amb el mid fora. aix sempre. D'aquesta manera sempre ser bo i, fins i tot el podem guardar uns dies a dins la gelera.

 

 

 

  

 

 

************